Drugi po redu “Dani Nebojše Glogovca” održani u Trebinju

0
Autor fotografije: Jovan Vidaković

U Trebinju su proteklog vikenda (29. i 30. avgusta) održani drugi po redu “Dani Nebojše Glogovca”, festival umetnosti koji organizuju porodica i prijatelji na letnjoj sceni Kulturnog centra Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Festival je otvorila glumica Branka Katić, Nebojšina prijateljica, koleginica i filmska partnerka kojoj je ovo prva poseta Trebinju.

U svom obraćanju trebinjskoj publici, Branka je u dirljivom govoru rekla da joj je ovo prva poseta Trebinju i da je zahvalna što ima priliku da bolje upozna grad u kom je Nebojša rođen i u kom je proveo najlepše godine detinjstva.

“Dirljiva mi je sinoćna šetnja ulicama kojima je Nebojša kao dečak pre pola veka radosno hodio. I tek sada razumem zasto je prelepo Trebinje zauvek ostalo u njegovom srcu Hvala vam na ljubavi i gostoprimstvu, upoznajući vaš grad imam utisak da ponovo upoznajem mog divnog druga i iznova osećam svu toplinu, mudrost, hrabrost i slobodu koju je u sebi nosio. Retki su ljudi sa toliko dara, toliko suštinskog razumevanja ljudske duše i sposobnosti i želje da to svima nama podare. Sa Nebojšom smo svi bili bolji, mudriji, duhovitiji, i uvek, baš uvek radosni. Toliko nam je svima dao. I pokazao kako se voli do kraja, kako se živi punim plucima, kako se ne štedi ni trun energije već sve ide u slavu istine, ljubavi, lepote i te naše umetnosti, za koju je imao čaroban dar.

Divan drug, moćan glumac, nežni dasa, faca, naš Glogi.


Proglašavam dane Nebojše Glogovca otvorenim”.

Autor fotografije: Jovan Vidaković

Otvaranju su prisustvovali članovi Nebojšine porodice, otac Milovan i supruga Milica, a među zvanicama bio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Publika je prve večeri festivala imala priliku da na velikom platnu vidi kultni film “Ubistvo s predumišljajem”, reditelja Gorčina Stojanovića, u kom je Nebojša, upravo sa Brankom Katić, ostvario svoju prvu, a svakako jednu od najupečatljivijih filmskih uloga.

Autor fotografije: Jovan Vidaković

Drugog dana festivala, na Nebojšin rođendan  (30.avgust)  trebinjskoj publici predstavljen je film “Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića, koji je prošle godine osvojio i publiku, ali i brojne nagrade na festivalima. U ovom filmu Nebojša Glogovac ostvario je jednu od svojih poslednjih uloga. U razgovoru nakon projekcije, reditelj  Marko Đorđević i glumac Filip Đurić izrazili su zahvalnost što su imali priliku da sarađuju sa Nebojšom,  i nadu da će  festival Dani Nebojše Glogovca u Trebinju zaživeti.

Prateći program festivala bila je digitalna izložba fotografija Nebojše Glogovca iz njegovih najrazličitijih uloga, koja je tokom dva dana trajanja festivala bila emitovana na LED ekranu na zgradi Kulturnog centra Trebinje. Izložbu je priredila Maja Medić , koja je i zatvorila ovogodišnji festival.

Autor fotografije: Jovan Vidaković