Drugi najveći grad u Azerbejdžanu pod vatrom jermenskih snaga: Pogođen vojni aerodrom

0
(Beta/Armenian Defense Ministry via AP)

(Beta) – Drugi po veličini azerbejdžanski grad Gendže je „pod vatrom“ jermenskih snaga, objavilo je danas Ministarstvo odbrane Azerbejdžana dok su vlasti iz oblasti Nagorno-Karabah navele da su uništile vojni aerodrom u tom gradu. 

„Azerbejdžanski grad Gendže je pod vatrom jermenskih snaga“, navelo je ministarstvo Azerbejdžana na svom tviter nalogu.

Dve strane prenose brojne ratoborne izjave oglušujući se o pozive međunarodne zajednice za primirje i jedna drugu okrivljuju za sukob.

Ranije danas su novinari agencije Frans pres javili da su jutros novi raketni udari potresli Stepanakert glavni grad regiona Nagorno-Karabah gde se vode sukobi između jermenskih separatista i azerbejdžanskih snaga. Oni javljaju da su pogođeni centar i periferija grada i da se vidi crni dim na severoistoku grada.

U međuvremenu, samoproglašene vlasti u regionu su saopštile da su gađale vojni aerodrom u Gendžeu, nakon što su Azerbejdžanci isto učinili u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha, prenosi BBC

Sirene za uzbunu se skoro neprestano oglašavaju. Stanovnici se kriju u postojećim skloništima i podrumima.

Azerbejdžanske vlasti su navele da su preduzele „mere odmazde“ posle raketnih napada jermenskih separatista iz Stepanakerta.

Lokalne vlasti navode da se grad gađa iz raketnih sistema „Smerč“ i „Polonez“ i da dronovi nadleću grad. 

Predsednik samoproglašene oblasti Araik Harutiunijan rekao je da će kao mera odmazde njegove snage od sada gađati vojnu infrastrukturu u velikim gradovima Azerbejdžana, koji se nalaze dalje od fronta i pozvao civile da „odmah napuste te gradove“.

Ubrzo zatim je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo da je drugi grad po veličini Gendža pod vatrom jermenskh snaga. Baku je optužio Jermeniju da granatira grad, što Jerevan demantuje. 

Portparol predsedništva u Nagorno-Karabahu rekao je da su oni izvršili te udare, i da je vojni aerodrom „uništen“.

Azerbeđžansko Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da „jermenske snage iz Kankendija (azerbejdžansko ime za Stepanakert) ispaljuju rakete na gradove Terter i Horadiz, u oblasti Fizuli“.

Na frontu, kao i prethodnih dana, obe strane objavljuju uspehe na raznim bojnim poljima.

Sinoć je predsednik samoproglašenje republike rekao da vojska poboljšava svoje položaje i priprema teren za napredovanje.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je navelo da je od početka sukoba 27. septembra osvojeno 14 sela kao i planinski masif Murovdag označen kao strateški. 
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev juče je objavio preko Tvitera da je  samo u  tom danu osvojeno sedam sela.

Jermenski premijer Nikol Pahinijan je ocenio sinoć da se Jermenija sučava sa moguće najodlučnijim trenutkom u svojoj savremenoj istoriji i pozvao na mobilizaciju radi „pobede“.

Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana izbio je krajem septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dve države.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je izvan kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jake vojne potencijale duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.