“Draža je i dalje živ, Tito ga povremeno posećuje…”: Propagandni rat koji je trajao godinama posle Drugog svetskog rata – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

2
Foto: Profimedia

Partizani su vodili propagandni rat protiv Mihailovića u Moskvi, Londonu, Vašingtonu i kod stranih obaveštajaca tokom rata, a to su nastavili i kasnije, kada je Mihailović bio streljan. To se vidi iz najmanje dva izvora. Jedan je Vladimir Dedijer u knjizi “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita“, a drugi je dokument CIA poslat iz Beograda 1949. godine koji prenosimo integralno:

“Tokom prvih nekoliko dana oktobra 1949, jugoslovensko ministarstvo propagande je pokrenulo kampanju širenja glasina samo u Srbiji. Glasina je ta da je general Draža Mihailović i dalje živ i da stanuje u punom komforu u tvrđavi u kojoj je zabranjen ulaz. Dalje, govori se da maršal Tito povremeno posećuje Mihailovića.”

***

*Iz knjige Dušana Teleskovića “Dragoljub Draža Mihailović. Izdani saveznik: Đeneral u tajnom arhivu CIA”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 18. juna.

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću, a uz Nedeljnik od 18. juna i knjiga o Draži Mihailoviću.

2 KOMENTARA

Comments are closed.