“Drastične mere”: Grad koji je odsekao sebe od sveta… i od koronavirusa

0
Profimedia

Grad-tvrđava Zahara de la Sijera na jugu Španije navikao je da se bori sa neprijateljima. Mavri i hrišćani nekada su se borili za njega, a opljačkali su ga i Francuzi 1812. A sada je njegova pozicija visoko iznad andalužanskog krajolika dobila novi značaj.

Četrnaestog marta, Zahara je odsekla samu sebe od spoljnog sveta. Gradonačelnik, 40-godišnji Santijago Galvan, odlučio je da blokira četiri od pet ulaza u grad, prenosi CNN.

Bilo je to onog dana kada je Španija proglasila vanrednu situaciju. Od tada je u zemlji zabeleženo više od 100.000 slučajeva zaraze i više od deset hiljada mrtvih.

Ali nijedan u Zahari.

Drastične mere koje je sproveo gradonačelnik imaju punu podršku građana, a posebno onih starijih, koji čine skoro četvrtinu stanovnika. Neki obližnji gradovi i sela imaju inficirane i broje mrtve. Ne i Zahara.

Na sat vremena vožnje od Sevilje, Zahara je popularno stecište turista. Ali Galvan je zaključao grad za francuske i nemačke posetioce.

Ulaz u grad čuva jedan jedini policajac. Dvojica muškaraca u zaštitnoj opremi peru sve automobile koji nailaze, mešavinom vode i varikine.

“Ne mogu da uđu kola koja nisu dezinfikovana”, kaže gradonačelnik.

Svakog ponedeljka i četvrtka po podne, dezinfikuju se i gradske ulice i trgovi. Dve žene svakog dana raznose namirnice i lekove onima koji baš ne moraju da izlaze.

Žene iz Zahare i kuvaju za penzionere, ostavljaju im hranu ispred praga, i organizuju im posete majstora.

Grad je opremio i dva automobila zvučnicima i strobovima, da bi se deca sa balkona zabavljala.