„Dramatični apel“ hrvatskih lekara i naučnika: „Ograđujemo se od dezinformacija, ovo su naše preporuke…“

0
Foto: Profimedia

„Obraćamo se javnosti duboko zabrinuti širenjem drugog talasa pandemije u Republici Hrvatskoj i velikim brojem žrtava o kojima svakodnevno doznajemo u javnim glasilima. Odlučili smo se da javno obznanimo naše preporuke u prevladavanju ove teške javno-zdravstvene i društvene krize u Hrvatskoj“, piše na početku apela koje je potpisalo 26 uglednih hrvatskij naučnika o doktora.

Hrvatski mediji su ovo otvoreno pismo nazvali „dramatičnim apelom“.

„Potrebno je razumeti da je ovo problem celog društva i pogođeni smo svi zajedno, te se samo velikom solidarnošću i zalaganjem celog društva možemo odupreti ovom velikom izazovu“, navodi se u ovom pismu javnosti.

„Želeli bismo da se ogradimo od svih izjava koje su na osnovu pogrešnih podataka uveravale javnost tokom novembra da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili biti manjeg intenziteta, te da nam strožije mere nisu potrebne ili da nisu učinkovite, naveli su lekari i naučnici i dodali i da se ograđuju od procena da je virus na bilo koji način oslabio jer one nisu u skladu sa naučnim saznanjima.

Kada se utvrdi da je širenje zaraze izmaklo kontroli, potrebno je preventivno i bez odlaganja aktivirati najoštrije mere kontrole epidemije koje su u Hrvatskoj politički i ekonomski moguće. Time se poštuje načelo prevencije, tj. sprečava se pojava velikog broja zaraženih, umesto da se oni leče,  uz preopterećenje bolnica zaraženim osobama”, naveli su potpisnici.

U apelu, koji su preneli hrvatski mediji navodi se da je neophodno obezbediti kvalitetne i transparentne informacije o širenju zaraze.

„To znači da treba da postoje jasni kriterijumi kako testirati osobe pod sumnjom na zaraženost, kojim testovima, gde se sve u državi sprovode ti testovi, kako se vode ‘verovatni slučajevi’ i ti podaci moraju da budu javno dostupni na internetu“, piše u pismu.

Isto tako, navode oni, potrebno je uspostaviti javno dostupan registar broja zaraženih, broja osoba u samoizolaciji, broja hospitalizovanih osoba, bolnica gde su osobe hospitalizovane, te raspoloživih kapaciteta pojedinih bolnica za zbrinjavanje COVID-19 bolesnika uz tačan broj postelja za lečenje bolesnika kojima je potrebno intenzivna nega i resporatori.

Oni navode i da je potrebno broju umrlih u bolnicama dodati i broj umrlih van bolnica i da ti podaci moraju da budu javni i verodostojni.

“U uslovima intenzivnog širenja zaraze i gubitka kontrole nad epidemijom, potrebno je znatno više i odlučnije testirati, kako bi se udeo pozitivnih u ukupnom broju testiranih smanjio na niže od 5% sa sadašnjih 30-tak procenata. Odvajanjem zaraženih i njihovih kontakata od nezaraženih osoba znatno ćemo brže suzbiti epidemijski talas”, navode lekari i naučnici.

“Potrebno je unaprediti komunikaciju o pandemiji, kako bi se povratilo poverenje u osobe koje upravljaju krizom…Potrebno je razumeti da je ovo problem celog hrvatskog društva i pogođeni smo svi zajedno, te se samo velikom solidarnošću i zalaganjem celog društva možemo odupreti ovom velikom izazovu. Iznad svega, potrebna je iskrena i transparentna komunikacija s javnošću oko toga što su nam u svakom trenutku prioriteti, te jasna pravila koja vrede za sve jednako”, zaključili su potpisnici apela.