“Dramatična situacija u staračkim domovima u Engleskoj”: Više od 6.000 preminulih u poslednje tri nedelje

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Više od 6.000 osoba je preminulo od korona virusa u poslednje tri nedelje u staračkim domovima u Engleskoj, gde se ta “dramatična” situacija pogoršava, saopštio je danas britanski statistički biro.

Najmanje 6.391 osoba je preminula od posledica virusa u periodu od 10. aprila do 1. maja, a samo poslednje nedelje aprila njih 2.044, precizira se u saopštenju u kojem se navode samo podaci za Englesku.

Britanska vlada je donedavno saopštavala samo podatke o broju preminulih od korona virusa u bolnicama, ali nakon kritika počela je da uzima u obzir i žrtve iz staračkih domova.

Sa 28.734 žrtve korona virusa, prema podacima od ponedeljka, Velika Britanija je druga zemlja iza Italije po broju preminulih od tog virusa.

Broj preminulih se polako smanjuje, rekao je za BBC analitičar statističkog biroa Nik Strajp i dodao da je za 75 odsto veći broj preminulih u bolnicama u odnosu na isti period prošle godine.

“Situacija u staračkim domovima je dramatičnija” nego u bolnicama, rekao je on i precizirao da je “u protekloj sedmici zabeleženo gotovo četiri puta više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo za ovo doba godine, a to je oko 280 odsto više smrtnih slučajeva u staračkim domovima od proseka za poslednjih pet godina, a taj broj se povećava”.

Strajp dodaje da se u 35 odsto slučajeva korona virus navodi kao uzrok smrti.

Prema podacima britanskog statističkog biroa, 8.828 osoba je preminulo od korona virusa od početka pandemije do 24. aprila u Engleskoj i Velsu.

(Beta)