Dragan Đilas o udbašima u opoziciji; Šta Srbima stvarno nudi Tramp; Da li je deca trebalo da krenu u školu – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Igor Pavićević; Profimedia

DRAGAN ĐILAS – Lider Stranke slobode i pravde za novi Nedeljnik govori o tome kako je izgradio poslovnu imperiju, kome se (ne) izvinjava, o budućim izborima, ali i o odnosima u opoziciji, Vuku Jeremiću, Nikoli Jovanoviću…

LALIĆ – “Kako će da polemišu dvojica mesara, ako se ovako prepiru dvojica naših najvećih režisera?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja “Majstori, majstori”, o polemici Gorana Markovića i Emira Kusturice oko spomenika Stefanu Nemanji.

TRAMP I KOSOVO – Više je naznaka da neće samo ekonomski sporazumi biti predmet razgovora u Beloj kući. Na to upućuje i najava da bi potpisivanju prisustvovao i sam američki predsednik Donald Tramp… Veliko istraživanje uoči samita u Vašingtonu u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

GLAVA U PESKU – Ni Vučić ni Tramp nisu fabričke greške. Njihov dolazak na vlast nije ni neobjašnjiv, ni nerazumljiv, ni nelogičan, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

ŠKOLA – Da li je odluka o početku školske godine 1. septembra bila dobra? Zašto je postavljanje upitnika roditeljima samo skidanje odgovornosti? Kako se prosvetni radnici spremaju za nastavu? Sve o najčudnijem školskom zvonu u ovom veku samo u novom Nedeljniku.

BENONOV ZID – Stiv Benon optužen je da je otuđio novac upravo od onih čije je interese navodno štitio i koje je, što preko svojih medija, što preko Foks njuza, što na društvenim mrežama, plašio pričama o migrantima. Sve se dogodilo iznenada, dok je Amerika bila zauzeta praćenjem konvencije Demokratske stranke. Sve o kontroverznom Trampovom (ne)prijatelju u novom Nedeljniku.

OTVORENO – “Kriza je prilika da se oblikuje novo ponašanje ljudi i novi društveno-privredni obrazac”, piše Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbiji, u rubrici “Otvoreno” u novom Nedeljniku.

SPUTNJIK – Kada će vakcina “Sputnjik V” biti dostupna građanima? Kako su tekla testiranja? Šta znači “registracija pod ograničenim uslovima”? Zašto istraživanje nije objavljeno u naučnim časopisima? Sve o ruskoj vakcini u novom broju R Magazina, dodatka u okviru Nedeljnika.

DRAKULIĆ – U Jugoslaviji je atmosfera, politički i kulturno, od početka osamdesetih bila sve liberalnija. Pad Berlinskog zida i socijalizma 1989. iznenadio nas je sve, ponajviše samu sovjetsku vlast. Neke su zemlje bile spremnije od drugih za demokratsku preobrazbu. Naše zemlje nisu bile među njima, kaže za novi Nedeljnik spisateljica Slavenka Drakulić.

AMIN MALUF – Iako je “bomba” možda eksplodirala slučajno, ono što se dogodilo sigurno nije bila “prirodna” katastrofa. Slučaj i loša sreća nisu imali nikakve veze sa ovom tragedijom, sem što su odredili da se desila ove godine, a ne prošle ili pretprošle. Tragediju je izazvala korupcija, i nemar…” Nakon eksplozija koje su njegov rodni grad pretvorile u prah, veliki pisac Amin Maluf otvorio je dušu nedeljniku Le Point. Nedeljnik ima ekskluzivno pravo prenošenja ovog intervjua u našem novom broju.

Naslovna strana novog broja R magazina

TOMA – Tomu će prihvatiti svi. I oni kojima je bila daleka ta prerija kariranih boja i limenih piksli. On njima neće biti narodnjak nego soul lik, šansonjer Made in Serbia. Ovi drugi će ga voleti oduvek, kao neki saundtrek slomljenih čaša i srca. Toma Zdravković je život-film, pa će uskoro i zaista biti film… Priča o fenomenu Tome Zdravkovića samo u novom Nedeljniku.

KAMIONDŽIJE 2 – Priča o kamiondžijama koje je put odveo iz Srbije u Sjedinjene Američke Države, a koju smo prošlog maja ispričali na ovim stranicama, bila je priča o odricanju, žrtvovanju, pregalničkom radu i riziku. Nastavak u novom Nedeljniku je priča o američkoj realnosti u doba korone i o tome kako od praznih ulica uplašenog Las Vegasa, do sablasnih obilaznica oko Njujorka odakle se kamionima izvoze leševi, duva južni vetar.

ČERČIL – U novom broju Nedeljnika i nova priča iz “Globalne istorije Srbije” Čedomira Antića: Vinston Čerčil i Srbi.

VALJAREVIĆ – Fric, Dobrila i Mate su i dalje na moru u Hrvatskoj… Nastavak njihovih dogodovština u hit-kolumni Srđana Valjarevića u novom Nedeljniku.

NEBOJŠA I MAJA – Lice nedelje u izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je Maja Cvetković iz benda E-Play.