Dragan Bjelogrlić: “Živimo na prostoru punom apsurda i to bi trebalo iskoristiti”

0
Foto: Promo

Sarajevo je videlo prvu epizodu nove sezone serije “Senke nad Balkanom”. U okviru gala večeri 25. Sarajevo Film Festivala prikazano je ostvarenje Dragana Bjelogrlića, koji je za Večernji list govorio o istorijskom kontekstu druge sezone popularne serije.

Radnja druge sezone odvija se 1934. godine, a kulminacija je atentat na kralja Aleksandra u Marseju.

“Mislim da su te godine, dakle od kraja dvadesetih pa do početka Drugog svetskog rata uveliko odredile kako će izgledati svet u 20. veku, a posebno kod nas na Balkanu i prostorima bivše države. Neke stvari neverovatno podsećaju na ono što se događa danas, a u nekim stvarima možete videti korene onog što danas živimo. Meni je to bilo vrlo inspirativno, pa sam u seriji povezao stvarne događaje i fikciju. Naravno, opet tu ima i mistike, ali i puteva droge koji su nekad i sad bili obeležje Balkana”, kaže Bjelogrlić.

Iako je serija doživela veliku popularnost i prikazivana je širom regiona, u Hrvatskoj nije emitovana, za šta Bjelogrlić ističe da je “veliko iznenađenje”.

“Složićete se kako je apsurdno da se ne prikazuje kod vas, jer u Senkama igra desetak vrsnih hrvatskih glumaca. I za mene je to veliko iznenađenje, posebno jer ste gledali sve moje ranije serije i filmove i po tome sam jedan od retkih autora iz Beograda. Svi ti projekti bili su jako gledani i popularni, a ovo je prvi koji ne ide. Prvo sam mislio da to ima veze jer se spominju ustaše, a tu je i Ante Pavelić, kojeg igra Bojan Navojec. Ipak, ne verujem da je to problem. Ili možda jeste, ali meni to ne ide u glavu”, zaključuje Bjelogrlić.