Dr Tiodorović: Pitanje dana je kada ćemo završiti ispitivanje ruske vakcine…

0
Foto: Printscreen Nova S

(Beta) – Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je pitanje dana kada će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) završiti sa ispitivanjima vakcine “Sputnjik V” iz Rusije nakon čega će i ona ući u program imunizacije na koronavirus u Srbiji.

Ruska vakcina protiv koronavirusa stigla je u Srbiju u sredu i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut “Torlak”, objavili su mediji.

Govoreći o vakcini iz Kine, Tiodorović je za Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazao da, prema podacima s kojima raspolaže Krizni štab, kineska strana još nije dostavila svu prateću dokumentaciju.

“Mora da dođe ne samo uzorak vakcine, već i prateća dokumentacija. Tek se onda laboratorijskim ispitivanjem vakcine utvrđuje njena efikasnost i eventualne neželjene reakcije”, rekao je on.

Istakao je da veruje da će ALIMS dobro sprovesti ispitivanja i da će kineska vakcina za neko vreme biti na raspolaganju u Srbiji.

Tiodorović je rekao da se druga doza vakcina iz Rusije i Kine primaju 21 dan ili mesec dana nakon prve, ali je dodao da nije strašno ako se zakasni i nedelju dana.

“Ne treba od toga praviti veliki problem”, ocenio je on.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!