Dr Tiodorović o trci za vakcinom i za čiju ćemo se opredeliti: “Bićemo na onoj strani koja ima najsigurnije rezultate…”

1
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna, ali stabilizujuća, posebno u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

“Jedino na krajnjem jugu zemlje, u Bujanovcu i Preševu, i kod albanske manjine, imamo blagi rast zaraženih koji se može povećati”, rekao je Tiodorović.

On je istakao da je obazriv u proceni epidemiološke situacije do kraja meseca, ali da se mogu očekivati bolji rezultati, uz poštovanje mera zaštite.

“Veliki broj naših ljudi ostao je u Srbiji i tu letuje, ali je uočljivo da se ne koriste sva sredstva zaštite na onaj način na koji bi trebalo. Pored provoda, moramo da mislimo i da je virus među nama”, rekao je Tiodorović

“Značajno da je do kraja meseca stabilizujemo situaciju, jer nas očekuju izazovi na jesen”, poručio je Tiodorović.

Na pitanje da li je Srbija u pregovorima za nabavku ruske vakcine ili one koju će obezbediti Evropska unija, Tiodorović je rekao da je svaki uspeh sa vakcinom veliki uspeh, bez obzira na to odakle ona dolazi.

“Svi mi koji se bavimo i vakcinologijom znamo da postoji takmičenje”, rekao je on.

“Treba malo sačekati, da vidimo sve do kraja, u vezi sa svim vakcinama. Bićemo na onoj strani čiji su rezultati najsigurniji”, rekao je Tiodorović.

Istakao je da će se u opredeljivanju za vakcinu, Srbija rukovoditi time koja je najuspešnija, odnosno najbezbednija i najefikasnija.

“Nema vakcine bez nuspojava, uvek postoje, ali mi moramo da obezbedimo onu koja ih svodi na minimum”, rekao je Tiodorović.

Na pitanje da li će biti besplatna ili ne, on je rekao da bi to bilo lepo, ali da ne veruje.

“Nema ni besplatnog ručka na svetu”, rekao je Tiodorović.

1 KOMENTAR

  1. Biće kao sa maskama prvo preskup a ih ima u svim mogućim prodavnicama i trgovci se utrkuju ko će ponuditi nižu cenu. A ovaj dr ne bi trebalo da daje izjave o profesijama o kojima nema pojma, opet medicinske sestre iz vrtića naziva negivateljicama.

Comments are closed.