Dr Tiodorović o mogućem popuštanju mera: “Dozvolićemo neke kulturne i sportske manifestacije, jer je to bitno za građane”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Krizni štab za borbu protiv korona virusa razmatraće danas ublažavanje nekih mera i mogućnosti da dozvole održavanje nekih manifestacija koje su već nekoliko puta odlagane.

Kako je pred početak sednice izjavio član štaba doktor Branislav Tiodorović, epidemiološka situacija je stabilna, Srbija je među najboljima u Evropi sa sedam obolelih na 100.000 stanovnika, ali da je virus još tu i da oprez mora ostati pojačan.

“Ova dobra situacija je zasluga odgovornog ponašanja stanovnika, tako da će svaka odluka štaba o ublažavanju mera, bilo da je reč o nekim manifestacijama, bilo da je o produženju radnog vremena ugostiteljakih objekata, glavni uslov za to biće ispunjenje tri osnovna uslova- maske, distanca od dva metra i dezinfekcija ne samo ruku već i predmeta i prostora”, rekao je Tiodorović za RTS.

On očekuje da će biti dozvoljeno održavanje nekih kulturnih i sportskih manifestacija, jer je to bitno za građane, ali je objasnio da od organizatora svake manifestacije zavisi da li ćemo moći sve da se sprovede, a da se ne naruši trenutno dobra situaciju.

Tiodorović je ocenio da će biti teško sprovesti mere na Beogradskom maratonu i da nekoliko hiljada ljudi teško može da održi distancu i vodi računa o sebi i drugima.

Doktor ne očekuje velike probleme kada počen sezona ripa, jer podaci iz zemalja kod kojih kako je rekao “grip stiže pre nas” ove godine nije bilo velikog širenja zaraze.