Dr Tiodorović: „Nisu baš sve mere sprovođene disciplinovano. Moramo da obratimo pažnju i na turiste koji se vraćaju sa mora“

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19dr Branislav Tiodorović izjavio je danas na konferenciji za štampu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji da moramo razmišljati o dva vrlo važna faktora.

„Jedan je unutar naše zemlje za sve one turiste koji su proveli godišnje odmore u banjama, na jezerima, planinama… Po informacijama koje su svima dostupne, nisu baš poštovane sve mere i, korišćeno disciplinovano, sva zaštitna sredstva. O tome moramo da mislimo u narednih 15-ak dana“, rekao je dr Tiodorović.

„Drugi faktor je povratak naših ljudi sa mora. Poruka njima je da se jave kovid ambulantama ako osete bilo kakve simptome, jer jedino tako možemo da kontrolišemo i dalje nestabilnu epidemiološku situaciju. Moramo da obratimo pažnju i na njih“, dodao je dr Tiodorović.

Dr Tiodorović je naglasio da će potencijalna vakcina protiv koronavirusa biti efikasna i delotvorna.

„Polazimo od toga koliko je vakcina delotvorna, ali i koje su neželjene reakcije, nuspojave. Vakcina je vrlo važna, ali nećemo to raditi preko kolena. Ona koju budemo nabavili, budite sigurni, proći će sve faze istraživanja i potrebna odobrenja“, rekao je dr Tiodorović.