Dr Tiodorović: Nema novih mera, nema filozofije, ko može da garantuje eliminaciju? Koronu ćemo zaustaviti sa vakcinom…

1
Foto: Printscreen Nova S

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je za Blic da ćemo onog trenutka kada se vakcina bude primenjivala obimnije i masovnije moći da govorimo o eliminaciji koronavirusa, a do tada moramo koristiti mere koje su nam na raspolaganju.

„Moramo koristiti sve mere, od nošenja maski, fizičke distance, do dezinfekcije radnog i životnog prostora, bez okupljanja i druženja. Nema velike filozofije, nema novih mera, moramo da razmišljamo da mi živimo s virusom. Život mora normalno da se odvija koliko je to moguće. Ako uspemo da primenimo sve ove mere, i ako se svi budemo adekvatno ponašali, doći ćemo do situacije da svedemo broj na sporadične slučajeve. Rizik jednak nuli ne postoji“, objašnjava Tiodorović.

Koronavirus će nestati onog momenta kada nijedan ljudski organizam više ne bude zaražen, kaže epidemiolog.

„A ko to može garantovati? Pa to je apsolutno nemoguće. Drugo, kada vakcina bude zvanično aplikovana, kada bude sigurna i omogući imunitet, onda možemo da kažemo da je moguće zaustaviti infekciju. I dalje postoji mogućnost da dobijemo i prirodni imunitet, bez obzira što dosadašnja istraživanja ne pokazuju koliko se zadržava. Ima podataka da on traje nekoliko meseci pa do šest meseci, to je ipak kratak period i zato bi vakcinacija trebalo da bude bolje rešenje. Tek tada možemo govoriti o tome da ćemo doći do faze eliminacije“, rekao je profesor Tiodorović.

1 KOMENTAR

  1. Sta je pisac hteo da kaze? I ovoliko silnih vakcina pa se nista ne iskoreni. Sta je sa rakom?.. Bitno je da ne umrete od korone a to da li ce te oboleti od smrtnih bolesti nebitno.. Ko je nama u zdravstvu ja i ne znam kako nas ima ovoliko

Comments are closed.