Dr Tiodorović: Možda ćemo biti u situaciji da vraćamo neke mere, ali samo tamo gde je povećan broj novozaraženih…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branislav Tiodorović izjavio je da će možda biti potrebno vratiti mere u gradovima i opštinama u kojima je došlo porasta broja novozaraženih, ali je istakao da su to mala žarišta koja ne mogu da značajno pogoršaju epidemiološku situaciju na nivou cele zemlje.

„Ne možemo uniformno da posmatramo situaciju na teritoriji cele Srbije. Mi, ipak, imamo povećan broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, u studentskim domovima itd. Imaćemo i na drugim mestima, kao što su, na primer, zdravstvene ustanove. I tokom leta ćemo imati sporadične slučajeve zaražavanja, jer rizik jednak nuli ne postoji u prirodi“, rekao je Tiodorović u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Na pitanje zašto je Krizni štab prošlog petka, kada je registrovano 89 novih slučajeva infekcije, odlučio da dalje popusti mere i da li se sa popuštanjem meram krenula prerano, Tiodorović je odgovorio da mere lične zaštite, poput nošenja maski, rukavica, pranja ruku, fizičke distance nikada nisu potpuno ukinute.

„Virulencija samog virusa nije opala, ali je sada manje virusonoša, manje je onih koji prenose virus. Nismo svi jednako ugroženi. Mladim ljudima se čini da im nije ništa. Njima nije, ali njihovim domaćinstvima može da bude, njihovim bakama, dekama i roditeljima, jer su oni najosetljivi. Mladi moraju vrlo odgovorno da se ponašaju“, rekao je Tiodorović.

On je rekao i da epidemija nije završena i da se odvija prirodnim tokom ka repu epidemije, ali da će podaci o broju novozaraženih varirati i da će biti velikiih varijacija, uspona i padova u tim brojevima i da je to nešto što se mora očekivati.

Na pitanje da li je i procena epidemiologa da će poslednji slučaj koronavirusa u Srbiji biti zabeležen 9. ili 10. jula, kako je to danas rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Tiodorović je rekao da se to može reći na osnovu sagledavanja situacije na terenu.

„Da, mi epidemiolozi to vidimo na terenu. Retki su slučajevi sa teškim oboljenjima, a sve češći su oni sa lakšim ili asimptomatski slučajevi. Možda ćemo čak i pre tog perioda biti sigurniji“, rekao je Tiodorović i posebno upozorio starije od 65 godina, hronične bolesnike i trudnice od opasnosti zaraze, ali i mlade.