Dr Tiodorović: “Još u martu sam upozoravao na opasnost oboljevanja trudnica. Brine me broj slučajeva sa obostranom upalom pluća”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa dr Branislav Tiodorović je rekao da je u više navrata upozoravao na opasnost oboljevanja trudnica, prenosi Blic.

Kako javlja TV Prva. U niški Klinički centar, gde je juče još jedna porodilja pozitivna na koronavirus preminula, primljene su još dve trudnice pozitivne na COVID-19.

“Ja sam još u martu skrenuo pažnju da, pored hroničnih bolesnika i starijih osoba teških bolesnika, trudnice, takođe, spadaju u kategoriju veoma rizičnih grupa”, rekao je dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sve ovo sada što se dešava prouzrokovano je “popuštanjem pažnje”.

“Trudnice moraju šetati i izlaziti, ali da ne u grupama, kao i da svi oko njih, naročito ukućani vode računa o svom zdravlju”, izjavio je dr Tiodorović.

“Trenutno imamo dve trudnice koje nisu iz Niša, a koje su pozitivne i moraju se staviti pod nadzor. Pratićemo i nadamo se da neće biti ovako teških završetaka kao što je bilo sa ovom tragedijom sa trudnicom iz Niša. Cela ekipa oko male bebe se trudi da ona preživi”, dodao je dr Tiodorović.

Takođe, kako dodaje, posebno ga brine “broj onih koji imaju obostranu upalu pluća u Vranju”.

Dr Tiodorović je rekao da je situacija u Pirotu i Zaječaru pod kontrolom, apelujući da građani buu disciplinovani.

“Ako se sve mere budu poštovale, stabilizaciju situacije sa koronavirusom u Srbiji možemo očekivati tek polovinom avgusta”, rekao je dr Tiodorović.