Dr Tiodorović: Do Uskrsa bi trebalo da raste broj obolelih, krajem aprila očekuje se pad, a u maju virus će početi da strada…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je gostujući u emisiji Oko na RTS da neće biti potrebe za uvođenjem 24-časovnog policijskog sata ukoliko se građani budu držali ozbiljno i odgovorno u borbi protiv koronavirusa.

“Policijski čas nije pitanje demokratije, nego civilizacije”, rekao je Tiodorović.

On je dodao da je uvođenje mera zabrane kretanja bilo neophodno s obzirom na to da jedan deo građana nije u dovoljnoj meri shvatio ozbiljnost situacije.

“Stručni deo Kriznog štaba nije bio za uvođenje dugoročnog policijskog časa, jer smo ipak imali u vidu da sistem mora da funkcioniše. Kako sad stoje stvari, ako se drži jedna ozbiljnost i odgovornost građana, neće biti potrebe za 24-časovnim policijskim satom. Mi smo pristali na to da se zabrani kretanje vikendom, a efekte te mere videćemo za narednih 5, 6 dana”, rekao je Tiodorović.

On je dodao i da se na sastancima Kriznog štaba ne vode polemike između političara i medicinskih stručnjaka, već da se reč struke poštuje i na osnovu nje donose mere i odluke.

Na pitanje ko je najslabija u trilingu – političari, lekari, građani, Tiodorović je odgovorio – građani.

“Najslabija karika su građani. Deo građana koji ne poštuje mere. Naše bolnice su pune. Ova nedelja će biti teška…”, rekao je on.

Upitan da da prognozu za naredne dane u borbi protiv koronavirusa, Tiodorović je rekao da bi do Uskrsa trebalo da raste broj obolelih.

“Ako budemo odgovorni, do kraja aprila ćemo imati pad, a u maju, računajući na visoku temperaturu, virus će početi da strada pod uticajem UV faktora”, izjavio je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus