Dr Tiodorović: Ako se poštuju mere, ova faza će se završiti krajem maja, a onda dolaze jesen i zima kada se virus može vratiti, ali ne kao sada…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

“Virus korona nikako nije mogao da zaobiđe Srbiju, iako je država na vreme povukla sve neophodne mere za sprečavanje epidemije. Do kraja maja izborićemo se sa koronom, u junu ćemo se vratiti u normalne životne tokove. Od jeseni postoji bojazan da ćemo se opet suočiti sa virusom, ali očekuje se da neće biti tako snažan”, rekao je epidemilog dr Branislav Tiodorović u intervjuu za Blic.

“Nikako nismo mogli da izbegnemo nešto što je pandemija, nešto što se širi po celom cvetu, nešto što je stiglo u Evropu, pa logično je bilo da dođe i do nas. Ovo su samo izbegle afričke zemlje u kojima ima samo importovanih slučajeva, ali nema masovnog oboljenja”, rekao je Tiodorović objašnjavajući da svugde gde je previše toplo nema virusa, jer ima “masni oklop koji se na vrućini topi i tako se uništava, a najviše ga ubijaju ultravioletni zraci”.

Govoreći o važnosti socijalnog distanciranja, Tiodorović je rekao da je to jedina mera koju možemo uvesti a da ima efekta.

“Ne postoji vakcina, ne postoji zaštita koja bi mogla garantovati zaštitu. Čak ni lekovi koji se primenjuju, kod nekoga deluju, kod nekoga ne deluju, iako naši lekari primenjuju najadekvatniju terapiju koja je poznata kod Kineza, a kasnije i u Evropi”, rekao je Tiodorović.

Na pitanje koji su simptomi koronavirusa i kada je potrebno odmah se javiti lekaru, Tiodorović je rekao da “u 99 odsto slučajeva” oboljenje počinje temperaturom.

“Ona mora odmah da bude visoka, može da bude 37,8 pa ide na 38, 39, to je individualno. Počinje kijanje i suvi kašalj, a onda tek dolazi problem sa disanjem. Javlja se stezanje i probadanje u grudima, pa onda ide otežano disanje i to je znak da takva osoba mora odmah, hitno da ode lekaru”, objasnio je Tiodorović.

O najnovijim podacima o broju zaraženih i obolelih, Tiodorović je rekao da je situacija zabrinjavajuća.

“Imamo porast obolelih i to u značajnoj meri, kao i porast broja umrlih. Možemo reći da je ova nedelja onakva kako smo i prognozirali. Očekujemo da ćemo do kraja nedelje imati značajan porast obolelih, očekujemo i smrtne ishode…”, upozorio je.

Prognozirajući dalje širenje virusa, Tiodorović je rekao da se nada da će maj biti topao mesec i da u tom slučaju možemo očekivati da će u maju doći do naglog pada obolevanja.

“Mnogo su važni ultravioletni zraci i da UV indeks bude preko 3, onda možemo očekivati da će u maju doći do naglog pada obolevanja i da ćemo ući u fazu kontorlisanog praćenja epidemije. Ako bude toplije, možemo se nadati nekom završetku do kraja maja. Inače, maj mesec je problematičan, iza toplih zima nekako smo uvek imali pojavu da april i maj budu hladniji, da budu čak i snegovi i kiše, a to odgovora virusu ta temepratura koja se kreće od 3 do 6, 7 stepeni. Ono što virusu ne prija jeste temperatura ispod nule, ali i temperatura iznad 23 stepena”, rekao je on.

Na pitanje kada možemo očekivati povratak u uobičajene životne tokove, Tiodorović je naglasio da, ukoliko se budu poštovale sve mere, ova faza će se završiti krajem maja, ali da se druga faza očekuje u jesen i zimu.

“Imamo drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni. On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom, kao što je bio slučaj sa gripom, počeo je sa pandemijom pa je završio kao sezonski grip. Zato moramo biti spremni i pokušati da eliminišemo sve izvore infekcija”, rekao je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus