Dr Srđa Janković objasnio da li je koronavirus nastao u laboratoriji: “Prirodni proces se vidi na molekularnom nivou…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog dr Srđa Janković izjavio je na redovnoj konferenciji za medije o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji da postoji širok konsenzus među biolozima i virusolozima da je koronavirus Sars-Cov-2 evoluirao prirodnim procesom.

Na pitanje šta misli o izjavi francuskog nobelovca Lika Montanjea da je COVID-19 delo ljudskih ruku, Janković je rekao da, uz uvažavanje svačijeg mišljenja, postoje sve naznake prirodnog procesa nastanka ovog virusa.

„To, pre svega, znamo na osnovu njegovog genoma, takođe, na osnovu, uporednih studija u odnosu na viruse koji su njegovi najverovatniji preci, a koji egzistiraju kod drugih vrsta, na primer, rezervoar kod slepih miševa, za neke druge prelazne domaćine nismo sigurni, ne znamo koje životinje mogu biti, ali su najverovatnije pongidi. Dosta je dobro proučen i put kojim je virus od svojih predaka evoluirao do sposobnosti da inficira ljudske ćelije. Taj proces ima sve naznake prirodnog procesa”, objasnio je Janković.

On je dodao i evolucioni biolog ume da razlikuje prirodni proces od onoga što je čovek stvorio, kao i da se to vrlo jasno vidi na molekularnom nivou.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Slepi misevi nisu tu gde je nastao virus od 2019 vec milionima godina pa nisu preneli zarazu;Ne treba pimenjivati model Mao CETUNGA kada je pobio milionevrabaca i poremetio prirodni ciklus .Taj virus je iz labaratorije pripreman za bioloski rat .”Otvorili su kutiju” a i sami ne znajuci APOKALITICNI karakter virusa .Da li i kada ce ga vratiti u kutiju i zatvoriti za vecna vremena niko ne moz tacno da predvidi.e

Comments are closed.