Dr Šekler: “Pošaljite ekipu da se vakcinišu razne Kije i Kristijani kad je rijaliti već najgledaniji”

0
screenshot/n1

(Beta) – Mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da kovid bolnica u tom gradu poslednih dana proširuje kapacitete jer ne može da primi sve novoobolele.

“U Kraljevu nema mesta za sve obolele pa se dodaju kreveti i uzimaju nove prostorije, a lekari u kovid bolnicama su preopterećeni, uništeni. Za mene je to dovoljan indikator za to kakve mere treba da se preduzimaju”, rekao je Šekler za list Danas.

On je dodao da je konstantan broj od 5.000 obolelih dnevno u Srbiji ogroman i da fluktuacije od nekoliko stotina ispod ili iznad tog broja malo znače, i ne ukazuju ni na kakve trendove.

Kako je rekao, trend od 5.000 dnevno novoobolelih se ne menja, i “čini se da je korona ‘uspešnija’ od vakcinacije”, koja po njegovim rečima mora da se ubrza.

Prema njegovim rečima, jedini izlaz iz pandemije je istovremeno zatvaranje svih mesta rizičnih za širenje virusa, kao i masovna vakcinacija, koja sada stagnira.

On je naveo i da u donošenju odluka presudna treba da bude medicinska struka, a ne ekonomija, zbog koje se donose političke odluke i zavisi od volje vlasti.

“Ako prirodni zakoni, koji su jasni, kažu da određene mere moraju da se preduzmu da bi se postigao određeni rezultat, onda to mora da se ispoštuje. Dakle, podržavam bilo koju medicinsku odluku, medicinskog dela Kriznog štaba. Politikom i ekonomijom ne treba da se bavimo. Te odluke nisam u obavezi da razumem. Kako će država da se snađe da nađe novac je njihov problem”, rekao je Šekler.

On je dodao da njega “zanima da li je preduzeto sve da se pruži maksimalna pomoć onima kojima je najneophodnija da bi se sačuvale žive glave”.

Kako je ocenio, morala bi da se organizuje jaka kampanja (za vakcinisanje) ali sa poznatim ličnostima, sportistima, “van političkog konteksta, u čije se pobude i orijentisanost ka patriotizmu ne sumnja i koje svi vole”.

Po njegovim rečima u kampanju promocije vakcinacije trebalo bi uvesti “recimo, fudbalsku reprezetaciju, poznate sportiste poput (Novaka) Đokovića ili (Vlade) Divca, koji postižu uspehe i kojima ljudi veruju”.

“S druge strane, kad je već tužna realnost da najveću gledanost imaju rijaliti programi, ja bih poslao mobilnu ekipu u Parove i Farmu, pa da razne Kije Kockari i razni Kristijani Golubovići pred kamerama prime vakcinu. To je ciljna grupa koju treba podstaći i ubediti, sutradan bi imali bar pola milona vakcinisanih”, rekao je Šekler.

On je ukazao da podržava inicijativu da vakcinacija bude obavezna za sve zdravstvene radnike.

“Nije u redu da samo medicinari u kovid sistemu padaju s nogu, hajde da se svi medicinski radnici vakcinišu, pa da može i lekar opšte prakse normalno da prima pacijente”, objasnio je Šekler.