Dr Radovanović: „Stručni deo kriznog štaba popustio pod pritiskom, to se u odnosu sa Crnom Gorom…“

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u Novom danu da ga brine što je doneta odluka da se kontakti ne testiraju. Istakao je da „drugi talas ne može da počne dok se ne završi prvi“. „U poznu jesen možemo da očekujemo drugi talas ili ranu zimu, nećemo moći kao u martu i aprilu. Mnogo više zavisiće od samih građana, život mora da se odvija, pogotovo radne organizacije, država to ne bi mogla da podnese, pojedinci će morati u najvećoj meri da uzmu odgovornost za svoje odluke“, kaže Radovanović.

Kako je rekao, „ne može da počne drugi talas, dok se ne završi prvi“.

„Nama je u toku prvi, ta izlazna kriva počela je u drugoj polovini aprila, ali od početka maja to stagnira“, kaže.

Govoreći o oscijalaciji broja novoobolelih, kaže da za to postoji nekoliko razloga.

„To je usledilo kada su mere popustile, kada smo se relaksirali, možda su se i sami građani previše opustili, ali mora da se prizna da su dobijali kontradiktorne izjave od kriznog štaba“, kaže.

Ističe da je situacija „objektivno – rovita“.

„Taj broj, ono što može da zabrine, osciluje u raznim varijacijama, videćemo kako će se dalje kretati. Mene brine što je doneta odluka da se kontakti ne testiraju“, kaže Radovanović.

Imao je utisak, kaže, da je „došlo do zataškavanja“.

„Da je stručni deo kriznog štaba popustio pod pritiskom, to se videlo na kraju i što se tiče ovog odnosa sa Crnom Gorom. Ono što se meni nije dopalo je izjava da je odluka crnogorskih vlasti politička, ona nije politička, Crnogorci su imali svoj kriterijum, on je međunarodno prihvaćen“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ima tu i drugih elemenata, koji su, čini mu se, „pod uticajem skorašnjih izbora“.

„Mnogi univerziteti u svetu još nisu otvorili vrata studentima, to je razlog što se mi bojimo i septembra kada počnu da rade škole, početkom oktobra i univerziteti, na taj rizik je moralo da se računa“, kaže.

Ističe da je problem što mere koje su preduzimane u martu i aprilu, u takvom obimu ne mogu više da se preduzimaju.

„U poznu jesen možemo da očekujemo drugi talas ili ranu zimu, nećemo moći kao u martu i aprilu. Mnogo više zavisiće od samih građana, život mora da se odvija, pogotovo radne organizacije, država to ne bi mogla da podnese, pojedinci će morati u najvećoj meri da uzmu odgovornost za svoje odluke“, kaže Radovanović.

Dodao je da je neophodno da se život vrati normali, da nastavimo da živimo kao ranije, ali opet imajući u vidu rizike.

„Jer jeste i u svetu iskustvo pokazuje da, ako se ljudi previše opuste, odmah sledi kazna“, kaže on.