Dr Radovanović: “Srećan sam što me nema u Kriznom štabu, jer bih morao da preuzimam odgovornost za stvari koje ne zavise od mene…”

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Epidemiolog dr Zoran Radovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji, govorio je u u intervjuu za Nedeljnik  koliko uspešno se Srbija bori sa koronavirusom, o kritikama i radu epidemiologa, ali i o onome što sve najviše zanima – kada će sve ovo proći, kada ćemo početi da živimo “normalno” i kako će naš život izgledati posle svega ovoga.

O tome da li je on odbio da bude u Kriznom štabu i sa kakvim se problemima suočavaju epidemiolozi koje gledamo na konferencijama, Radovanović je rekao:

“Nikad nisam zvanično pozvan da se priključim Kriznom štabu. Da jesam, dužnost bi mi bila da prihvatim poziv. A srećan sam što me tamo nema, jer bih morao da preuzimam odgovornost za stvari koje ne zavise od mene”, rekao je Radovanović.

“Osam godina je ova vlast prezirala stručnost, doživljavala Univerzitet u Beogradu kao neprijatelja i grubom silom nametala jedan anticivilizacijski sistem vrednosti. Kada je zagustilo, odrekla se svojih megatrendovskih škartova i kradljivaca diploma, pa je spas potražila gde jedino može da ga nađe. Teško je na toj zaparloženoj ledini obaviti i setvu i žetvu”, dodao je dr Zoran Radovanović.

INTERVJU SA DOKTOROM RADOVANOVIĆEM ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 23. APRILA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus