Dr Radovanović: “Rizik od zaražavanja u Srbiji je najviši u Evropi, mi imamo najintenzivnije od četiri stepena transmisije virusa”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Kakva je epidemiološka slika Srbije, na osnovu kojih podataka se sagledava i kako se ocenjuje delotvornost sprovedenih mera? Neki epidemiolozi kažu da je nemoguće verovati zvaničnoj statistici zbog čega je teško suditi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, piše Danas.

“To što se prikazuje kao zvanična statistika je netačno i to je svima jasno. Pouzdaniji pokazatelji su podaci iz kovid ambulanti koji govore da je procenat pozitivnih u pojedinim mestima mnogo veći od zvaničnih brojeva. Ja ne mogu da sudim o zahvaćenost ali je jasno da je bolest uzela maha jer dok nisu prošli izbori ništa nije preuzimano. Mi imamo najintenzivnije od četiri stepena transmisije virusa a rizik od zaražavanja u Srbiji je verovatno najviši u Evropi”, kaže za Danas epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Odgovarajući na pitanje šta preostaje da se radi u trenutnoj situaciji, Radovanović kaže – sprovođenje postojećih mera apostrofirajući da nam je potreban i rigorozan nadzor.

“Na jednoj strani moraju se sprovoditi mere individualne zaštite a na drugoj, potreban je mnogo veći nadzor. Istovremeno, iako većina ne zna da kaže gde se zarazila, tamo gde je to moguće treba pratiti kontakte i stavljati ih u izolaciju. Neophodno je kontrolisati kako se mere sprovode i ako treba primeniti kazne”, kaže dr Rdaovanović, dodajući da se za nekoliko nedelja očekuje da dođe do pada broja zaraženih i relativne stabilizacije ali da ćemo videti šta će nam jesen doneti.