Dr Radovanović o padu novozaraženih: “Broj bliži realnom, ali sumnja ostaje…”

1
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da zvanični podaci o slučajevima koronavirusa sada odgovaraju stvarnom stanju, ali i da u slučaju da brojevi počnu da padaju naglo do kraja avgusta, to znači da vlasti pokušavaju da “anesteziraju” roditelje pred početak školske godine.

Radovanović je za Nova.rs, upitan da li današnji pad novozaraženih na 57 slučajeva predstavlja realnu epidemiološku sliku, rekao da je glavni problem to što prave brojeve ima samo nekoliko ljudi u državi.

“Mi imamo loše iskustvo, znamo da su nas grupno obmanjivali, pa šta god da sad prikažu imamo razlog da sumanjamo”, objasnio je Radovanović i dodao da se očekivalo da broj novootkrivenih počne da pada, ali i da se to istovremeno podudara sa željom vlasti da se uđe u školsku godinu.

Prema njegovim rečima, moguće da je broj pao, jer je utisak da su u poslednje vreme zvanični podaci bliži istini nego ranije, kada je to odstupanje od stvarnosti često bilo drastično.

“Sad imam utisak da brojevi koje prikazuju, bliže odgovaraju stvarnom stanju”, rekao je Radovanović i napomenuo da će se narednih dana znati da li se brojevi šteluju zbog početka školske godine.

Kako je rekao, ako narednih dana bude bilo 30, pa do 31. avgusta pet novozaraženih, moguće je da to treba da “anestezira roditelje i da ih pripremi da lagodnije i sa manje napetosti puste decu u školu”.

On je upozorio da se u Srbiji očekuje ponovni skok obolelih nakon početka školske godine, jer će nakon povratka turista sa letovanja i polaska učenika u škole ponovo doći do rasta broja zaraženih.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da kod nas broj novoobolelih pada, dok u zemljama u okruženju raste, Radovanović je rekao da se u slučaju Hrvatske i Crne Gore to i očekivalo, jer su u pitanju turističke zemlje.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Dokle će ovaj matori izlapeli bivši profesor, da nas smara svojim izmišljotinama,koje dobija od đilasa sa odmora. Ako je toliko sposoban sa preko osamdeset godina ,što ne izleči one ljude u Šapcu nego i odatle pobeže. Neće niko da da pare izlapelom starcu.

Comments are closed.