Dr Radovanović: Nije nužno da će drugi talas virusa biti blaži, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje…

0
Foto Đorđe Kojadinović

Profesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije koronavirusa i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.

“Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje”, rekao je Radovanović  u analizi za današnje izdanje lista Danas.

On je naveo da za sumnju u “dobroćudnost” naredne epizode kovida-19 postoje bar tri agumenta.

“Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim merama”, naveo je Radovanović.

Takođe, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više građana Srbije nego što je zvanično potvrđeno, to je samo oko tri odsto populacije.

Radovanović je u analizi dodao da, uz “rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas”.

“Kad god da naiđe, taj novi novi pohod virusa rogobatnog naziva SARS-CoV-2 neće biti dočekan opsežnošću i strogošću mera čiji smo svedoci upravo bili. Malo koja zemlja bi izdržala još jedan sličan udar na svoju privredu. Život neće ponovo stati, već će se, uz određene zabrane, naglasak staviti na samodisciplinu i svest građana”, upozorio je Radovanović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus