Dr Radovanović: Ja bih svoje dete poslao u školu…

1
Foto Đorđe Kojadinović

 “Poslao bih dete u školu”, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović za portal Nova.rs povodom početka školske godina u uslovima epidemije koronavirusa.

Radovanović je dodao da jedino svoje dete ne bi slao kod dede i babe, odnosno ograničio bi kontakt sa trećom generacijom.

Kaže da bi se prilikom određivanja mera trebalo rukovoditi epidemiološkom situacijom i voditi računa o tome da se  podaci i rasprostranjenost zaraze prate na loklanom nivou.

“Treba postupati prema situaciji. ako je, na primer, u Bujanovcu kritično, onda tamo treba peduzeti mere. Moraju stvari da se rešavaju na lokalu”, objašnjava Radovanović.

Nastava u školama se neće prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, rekao je Radovanovićev kolega, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

“Ako nije intenzivna transmisija ima logike da se ne šalje celo odeljenje u karantin i da bude ovako kako je najavljeno. Sve zavisi od epidemiloške situacije i verovatnoće prenosa. Život mora da ide dalje, pa ako  nije izuzetno opasno, onda se, ipak, ide na blaže mere, a ako je kritično mora da se nastupi energičnije”, kaže Radovanović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.