Dr Radovanović: Do kraja meseca imaćemo manji broj novozaraženih, bolje je nego što je bilo…

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da će se do kraja avgusta smanjiti broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji, ali da je septembar rizik zbog početka školske godine.

“Septembar je rizik jer dolaze đaci, studenti, to je sve potencijalna opasnost, ali mora da se živi i naći će se neko rešenje. Verujem u stav sindikata prosvetnih radnika i lekara, izaći će sa nekim razumnim stavom koji je realan. Da se čuje glas nastavnika koliko je u praksi primenjivo, mora da se nađe kompromis između rešenja sa epidemiološke i prosvetne strane”, rekao je Radovanović za N1.  

On je rekao da bi se složio sa tim da je trenutna epidemiološka situacija bolja nego što je bila i podsetio da je do prethodnog skoka novozaraženih došlo usled predizbornih skupova, utakmica, proslava titule…

“Broj potencijalnih izvora zaraze se kumulirao i to je eksplodiralo. Još osećamo posledice tog nerazumnog akta”, rekao je Radovanović.

On je ponovio i da ne veruje u podatke koji se saopštavaju i da misli da su daleko od realne situacije.  

“Složio bih se da je bolje nego što je bilo, a koji su stvarni brojevi obolelih to zna samo mali broj ljudi koji o tome odlučuje”.  

Podsetio je da su početkom maja prioritet bili izbori, kada je, smatra, Krizni štab praktično raspušten.