Dr Radosavljević: Kavasaki sindrom, to je ono kad organizam napada sopstveno tkivo. Nema dokaza da je povezan sa koronavirusom…

0
Foto: Printscreen N1

Pulmolog Tanja Radosavljević izjavila je da je Kavasaki sindrom oboljenje dece koje predstavlja vrstu alergijske, odnosno autoimune reakcije na neke od infektivnih agenasa.

“Primećeno je da jedan broj dece oboljeva od Kavasaki sindroma, to nije veliki broj, kod nas je dvoje dece, kod jednog je izolovan kod drugog nije izolovan COVID-19. Očito da deca nisu zaštićena od svega toga. To je bolest koja predstavlja autoimuni odgovor gde kao posledica infekcije, organizam počinje da napada svoje sopstveno tkivo. Osim uvećanja limfnih žlezda, vrlo često i srce može oboljevati. Na sreću naši pedijatri i pulmolozi imaju mogućnost da leče to i uspešno leče velikim dozama kortikosteroida. Da li je to povezano s koronavirusom još nema dokaza ni u svetu”, navela je Tanja Radosavljević za N1.

Ali, podvlači, definitivno se govori o tome da postoje određene komplikacije i niko ne može reći šta se dešava i šta će se dešavati kod onih koji su bolest preboleli.

“To su nepoznanice koje moramo imati u vidu i zbog čega medicinska struka mora biti na oprezu”, dodala je.

Kavasaki sindrom je alergijska, autoimuna reakcija i ne oboljevaju sva deca od toga, podvlači doktorka koja pojašnjava da infektivni agens, virus ili bakterija, čak i koronavirus, može da dovede do toga i da započne ovaj proces napada antitela i antigena na sopstvena tkiva.

“Nije zarazno, ali jedan broj dece koja oboljevaju od određenih vrsta virusa i bakterija su ih imali svih ovih godina, a sada to počinje da se vezuje i za koronavirus”, dodaje, podvlačeći da se leči visokim dozama kortikosteroida.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus