Dr Predrag Kon o tome kako ojačati imunitet: Pre svega spavajte od sedam do osam sati svake noći

2
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja koronavirusa “sasvim izvesno uvođenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova”, koji će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Kon je gostujući u emisiji “Osvrt” na TV B92 rekao da je jasno da je korona virus u Srbiji u cirkulaciji, ali da nije uzeo maha, čemu su doprinele mere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredstava, “koje su dale prilično visok rezultat i usporile prenošenje virusa”.

“Nema dileme da ukoliko se zabrana (rada školskih i predškolskih ustanova) uvede odmah, što jeste jedna opcija, ali mora dovoljno dugo da traje sve dok ne počne da pada broj obolelih, da ne dozvolimo da naknadno pojačamo epidemiju”, kazao je Kon i dodao da što se tiče rada restorana i kafića, oni spadaju u zabranu javnog okupljanja za više od 100 ljudi, a da se ova mera ne odnosi na njih.

Kon je rekao da se testovi na koronavirus rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su “na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na koronavirus”.

“To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas”, rekao je Kon.

On je rekao da je “svaki dan bitan i da ako pređemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo”.

“Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje”, rekao je Kon.

Na pitanje kako ojačati imunitet, dr Kon je rekao da je prva i najvažnija stvar spavanje od sedam do osam sati ako je to ikako moguće, raznovrsna ishrana, po potrebi unošenje nekih suplemenata, kao na primer cinka ili gvožđa ili selena za one kojima je to potrebno. On je dodao da su pušači posebno ugroženi, ali dodao je da ne očekuje da sada svi odjednom ostave cigarete.

Kon kaže da su tvrdnje o tome da koronavirus bira pol, rasu, naciju ili veru ili da je reč o biološkom oružju potpuno pogrešne. Takođe je konstatovao da jeste veća smrtnost kod muškaraca nego kod žena, ali da je reč o podacima koji su došli isključivo iz Kine i da nema dokaza da verujemo da žene nešto posebno štiti, već da je možda reč bila o izloženosti.

Na pitanje da li je istina da virus slabi prolaskom kroz ljude, Kon odgovara da ne mora da znači.

“Povećava se broj imunih, ali to ne znači da prolaskom kroz osetljivije osobe virus slabi”, navodi on.

Takođe, ne postoje dokazi da će on nestati tokom toplijih dana, jer preživljava u čoveku čija je temperatura oko 37 stepeni. Sve dok virus ima domaćina ili nosioca, može da preživi, a ne preživljava ako ostaje u vazduhu. Ipak, dodaje da se nadamo da će toplo vreme doneti nešto dobro.
“Imamo preko 400 registrovanih poziva”, navodi Kon.

(Beta, B92)

2 KOMENTARA

  1. Sta me brige za svet mene interesuje nasa zemlja … svet nemisli na mas ni sad ni za vreme bombardovanja…samo useeeee

Comments are closed.