Dr Popović: “Prihvatio bih da se na meni testira kineska vakcina jer je prošla četiri od pet faza ispitivanja…”

0
Foto N1 Youtube Screenshoot

Konsultant Unicefa i Svetske banke i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović je izjavio u Novom na N1 danu da trenutno ne postoji nijedna vakcina koja je spremna za komercijalnu distribuciju i da “u Srbiju može da uđe samo dobra vakcina, koja ima i bezbednost i kvalitet”.

“Mnoge zemlje su krenule u ovaj posao. Ovo je ogroman izazov za industriju i razvojne institute. Nikad se nije desilo da je zadatak da se razvije potpuno nova vakcina i da se ta vakcina napravi u tolikom broju doza da se pokrije celi svet”, istakao je Popović.

On objašnjava da osnovana zajednička Svetska zdravstvena Gavi-Gejts fondacija ima zadatak da obezbedi nabavku kvalitetnih i bezbednih vakcina za sve zemlje, kao i da pomogne siromašnim zemljama.

“Srbija je poslala pismo o namerama i 15. septembra se potpisuje finalni papir, a već 18. u Kopenhagenu će se znati koje zemlje i kojim količinama vakcina će moći da raspolažu”, rekao je Popović.

Govoreći o ruskoj vakcini protiv koronavirusa, Popović navodi da sve informacije pokazuju da je reč o “dobroj vakcini”.

“Ali ona jednostavno nema ‘pasoš’ da bi mogla da bude distribuirana u druge zemlje sveta. Mi u zemlji imamo Agenciju za lekove, postoji globalni mehanizam koji daje standarde koje vakcine mogu da uđu u masovnu proizvodnju”, navodi Popović.

Popović kaže i da bi prihvatio da se na njemu testira kineska vakcina jer se, kako navodi, ne radi o eksperimentu već o vakcini koja je prošla četiri od pet faza ispitivanja.