Dr Pelemiš: “Sve je manje onih koji mogu da brinu o pacijentima, cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima”, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

“Zdravstveni radnici su umorni, kapaciteti su puni, ali se uvek nađe mesto za svakog pacijenta”, rekao je Mijomir Pelemiš nakon sastanka direktora kovid bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, prenosi RTS.

Naveo je da je do dolaska vakcine neophodno strogo pridržavanje mera i upozorio da je virus ušao i u porodice zdravstvenih radnika.

“Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene što znači da je sve manje njih koji mogu da brinu o pacijentima”, rekao je Pelemiš.

Ističe da je ceo svet u problemu, a ne samo Srbija, i da ne sme da se govori da je situacija dobra ako nije.

Kako je rekao, virus jeste mutirao, ali se ništa nije promenilo.

“Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće i dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvalifikovani”, upozorio je Pelemiš.

Naveo je da u situaciji kada je u bolnicama više od 9.000 zaraženih, kada se povećava broj preminulih i broj pacijenata na respiratoru ne može se reći da je situacija dobra.

“Vakcina daje nadu. Jedan broj zemalja počeo je da primenjuje vakcine i nadam se da ćemo i mi uskoro”, zaključio je Pelemiš.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. “Cele porodice zdravstvenih radnika su zaražene što znači da je sve manje njih koji mogu da brinu o pacijentima”, rekao je Pelemiš. Нису довољно добро и дисциплиновано носили маске, излазили на сплавове, нису поштовали социјалну дистанцу, ишли на прославе,…

Comments are closed.