Dr Paunić o zaražavanju studenata: “Struka sada mora da pokaže stručnost. U domovima postoje i spratna kupatila, sve je to rizično…”

0
Foto: Prinstcreen

Epidemiolog Studentske poliklinike Mila Paunić rekla je da u okviru Univerziteta u Beogradu ima ukupno devet laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom među studentima, od toga 5 u studentskim domovima, ali da je broj zaraženih studenata sigurno veći.

“Imamo povećan broj poziva studenata koji se javljaju sa respiratornim tegobama”, rekla je Mila Paunić za TV N1.

Ona je rekla da se studenti podvrgavaju serološkim testiranjima, brzim testovima i dodala da se tokom protekle noći javilo više studenata iz studentskih domova sa povišenom temeraturom.

“Tako da je moguće da ćemo u narendim danima imati veći broj pozitivinih na COVID-19, i u tom slučaju ćemo pronalaziti najbolja rešenja”, rekla je Paunić.

Upitana o zdravstvenom stanju zaraženih studenata, Mila Paunić je istakla da svi oni imaju blage kliničke slike. Napomenula je, međutim, da među studentima postoje i hronični bolesnici, kao i među zaposlenima u studentskim domovima i da u tom smislu postoji rizici i da takve osobe mogu biti izuzetno ugrožene.

Studenti zaraženi koronavirusom će, po isteku 14 dana i posle negativnog testa na koronavirus, biti u mogućnosti da se vrate u studentske domove ili kod svoje kuće, rekla je Mila Paunić. Dodala je da su studenti koji su u izolaciji pokazali simptome prebačeni u privremenu izolacionu bolnicu u Mladenovcu i da se ne osećaju loše.

Govoreći o uslovima u studentskim domovima, Mila Paunić je rekla da u pojednim takvim objektima postoje spratna kupatila, sa po nekoliko kabina za tuširanje i da sve to predstavlja rizik.

“Ako zaista budemo imali smanjenje u broju novozaraženih, ali ne zato što ćemo manje testirati, nego zato što ćemo testirati više, a imati manje pozitivnih, onda ćemo imati bolju situaciju. Jako ja važno da struka pokaže svoju stručnost, ono što treba da se uradi u praksi, teorija je jedno, a praksa drugo, mi smo poslali nekoliko dopisa kako bismo dobili ono što je profesionalno opravdano”, rekla je dr Mila Paunić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus