Dr Paunić o koroni među studentima: “Ne znamo šta ćemo dalje. Pritisak je ogroman, ovo više ne možemo da držimo pod kontrolom…”

0
Foto: Prinstcreen

U Studentsku polikliniku do ponedeljka su, kako je potvrdila za “Politiku” epidemiolog ove ustanove Mila Paunić, od ukupno 35 uzetih briseva mladića i devojaka koji studiraju u Beogradu, stigla čak 24 pozitivna rezultata za testirane mladiće i devojke koji studiraju na Beogradskom univerzitetu. Dodatno zabrinjava i to što je veliki broj akademaca „sumnjiv”, preneo je Blic.

U utorak ih je testirano 20, u sredu 17, a juče su brisevi uzeti od 35 studenata i svi oni još čekaju rezultate.

“Studenti koji žive u domovima smešteni su u hostelu ‘Lola’. Tamo se nalaze i pozitivni i oni koji još čekaju testove i ukupno ih je 22. Ne znamo šta ćemo dalje i gde ćemo zbrinuti pacijente koji su pozitivni, a stanari su domova, jer nemamo više mesta, popunjen je kapacitet”, rekla je Paunić.

Klinička slika među zaraženim akademcima je, dodaje ona, vrlo šarolika – neki od mladića i devojaka imaju relativno blage simptome, ali ima i onih sa visokom temperaturom i upalom pluća.

Infekcija je prijavljena i na dva fakulteta. Prvi oboleli na visokoškolskim ustanovama prošle nedelje pojavili su se na Biološkom fakultetu kada je potvrđeno da je pozitivan jedan njihov istraživač, dok je juče dekan Poljoprivrednog fakulteta, profesor Dušan Živković rekao da je virusom korona zaraženo i troje njihovih studenata.

Zbog toga je nastavničko veće odlučilo da se kolokvijumi neće održavati, a da će se na vežbama i dalje poštovati sve mere zaštite.

“Imamo nekoliko žarišta i održali smo hitan kolegijum zbog toga što ovu situaciju sami više ne možemo da držimo pod kontrolom. Potrebna nam je pomoć jer je pritisak ogroman, veliki je broj studenata pred respiratornom ambulantom i ne možemo više to da izdržimo jer ponestaje kapaciteta”, rekla je epidemiolog Mila Paunić.

Problem koji je Studentska poliklinika prošle nedelje imala sa testiranjem asimptomatskih bolesnika i kontakata, zbog toga što su im bili dostupni samo brzi serološki testovi – razrešen je prošlog četvrtka.

“Sada radimo i PCR dijagnostiku. Dolaze nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i to je velika pomoć, pošto serološki testovi nisu bili dovoljno pouzdani i većina ih je bila negativna”, naglasila je Paunić.