Dr Panić: “Šest godina upozoravamo da naš sistem ne može da se nosi sa izazovima poput pandemije…”

0
Foto N1/ Screenshoot/Youtube

(Beta) – Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić navodi da je ta organizacija šest godina upozoravala da Srbija nije u stanju da odgovori na neki veći izazov, poput pandemije, a da je Ministarstvo zdravlja prošlog decembra, na prve vesti o potencijalnoj zdravstvenoj krizi, trebalo da reaguje.

On je u Utisku nedelje rekao da je resorno ministarstvo na prve najave pandemije trebalo da sagleda kapacitete zdravstvenog sistema i shodno tome preduzme korake i nabavke.

“Mi smo na početku krize kupovali (veliki broj) respiratora. To je bilo suludo i potpuno pogrešno, trebali smo da ulažemo u prevenciju, a ne u lečenje (u tom trenutku)”, ocenio je Panić. 

On naveo i da je u emisiju došao nakon smene od 24 časa u kovid intenzivnoj jedinici, što, kako ocenjuje, ukazuje na ozbiljnost situacije, obzirom na njegovo sindikalno angažovanje.

“Znali su da ću ja da ispričam sve što ću tamo videti, ali sam se pred treći talas (epidemije) sam prijavio kao jedini iz službe anestezije u Kraljevu… Drugi lekari ne ili ne mogu da pričaju (o stanju u kovid-sistemu), ili su ucenjeni ili uplašeni”, rekao je Panić.

Panić je rekao da se plaši da će zdravstvena kriza trajati do aprila, kao i da epidemija proverava organizovanost društva, odnosno da od načina ponašanja većine zavisi kakav će biti tok zaraze.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler uporedio je nošenje ili nenošenje zaštitnih maski sa poštovanjem saobraćajnih propisa.

“Džabe vi poštujete propise, kada ovaj vozi u kontra smeru”, rekao je Šekler aludirajući na ljude koji ne poštuju mere nošenja zaštitnih maski u situacijama gde može doći do zaražavanja.

On je dodao i da u kontaktu osobe inficirane koronavirusom koja ne nosi masku i zdrave osobe sa maskom, potonji ima oko 20 odsto šanse da zapravo bude zaštićen. 

“Ako vi (kao oboleli od COVID-19) nosite masku, a ja kao zdrav ne, šansa da budem zaštićen je 80 odsto. Ako oboje nosimo maske, zaštita je skoro 99 odsto”, rekao je Šekler, koji je ipak napomenuo da zaražavanje koronavirusom zavis iod velikog broja faktora pored nošenja zaštitnih sredstava.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500