Dr Lalić: Epidemija koronavirusa podseća na one srednjevekovne, gde nije bilo leka, a gde je socijalna distanca bila veoma važna…

0
Foto Igor Pavićević

Dekan Medicinskog fakulteta profesor doktor Nebojša Lalić izjavio za RTS je da je epidemija koronavirusa pokazala da čovečanstvo nije završilo posao sa zaraznim bolestima i objasnio da su među najugroženijim pacijentima oni koji imaju komplikacije izazvane slabo kontrolisanim dijabetesom.

Doktor Nebojša Lalić je saglasan da je epidemija koronavirusa pokazala slabe tačke sa kojima u budućnosti treba da se izborimo.

“Analiziraćemo kada se sve završi, ali već je sasvim jasno da smo potcenili zarazne bolesti i da smo mislili da je čovečanstvo sa njima završilo posao pronalaskom moćnih lekova i jakih vakcina”, kaže doktor Lalić.

Ističe da je fokus medicine bio na hroničnim bolestima sa kojima se nismo izborili.

“Međutim, pokazalo se da je priroda nepredvidljiva i da i danas može da izbije ovakva epidemija koja po svojim karakteristikama podseća na srednjevekovne epidemije koje su odnosile desetine hiljada ljudi i gde nije bilo leka i gde je ta socijalna distanca, kako se danas moderno zove, bila veoma važna”, objašnjava doktor Lalić.

Nada se da će posle ovoga biti više ulaganja u medicinsku nauku, ali nije siguran u to.

“Izdvajanje za nauku je rezultat svesti društva i pojedinaca koji imaju sredstva. Tržišna komponenta će uvek dominirati u mirnim vremenima zato što donosi novac”, smatra doktor Lalić.

Doktor Lalić, koji je endokrinolog, kaže da su se iskristalisale mnoge stvari u vezi sa dijabetesom.

“Prva je da dobro kontrolisani dijabetes ne nosi veći rizik za obolevanje od kovida od bilo koje druge bolesti, ali loše regulisani dijabetes, onaj kada šećer nije u redu i kada se terapija ne primenjuje kako treba, povećava rizik”, objašnjava doktor Lalić

Naglašava da su među najugroženijima pacijenti koji imaju komplikacije zbog dijabetesa.

“Oni se zaista nalaze u teškoj situaciji jer organi koji su oštećeni teško mogu prihvatiti terapiju i izaći posle toga u zdravo stanje”, objašnjava doktor Nebojša Lalić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus