Dr Lađević: “Ova vrsta infekcije je opasnija od ostalih. Nije običan grip. Komplikuje kliničku sliku, lečenje je dugotrajnije…”

0
Profimedia

Prethodnih dana beleži se pad pacijenata koji se javljaju na pregled u Klinički centar Srbije, a jedna trećina zahteva hospitalizaciju, rečeno je na konferenciji kriznog štaba.

“Zabeležili smo pad pregeda na 188 u odnosu na prethodne dane. Primećuje se pad broja pacijenata koji se javljaju na pregled. Još uvek je jedna trećina pacijenata za hospitalizaciju od svih pregleda. Primljeni uglavnom imaju pneumonije. Manji broj prijema je ustanovio da se uravnoteži broj primljenih i otpuštenih pacijenata. Mi više nemamo potrebu da otvaramo nove kapacitete. Situacija u Beogradu se popravila tako da primamo pacijente iz unutrašnjosti”, rekao je dr Milika Ašanin direktor KCS na konferenciji kriznog štaba.

“Što se tiče takozvanog nekovid dela, mogu da kažem da KCS održava korak sa potrebama stanovništva u lečenju, dijagnostici, što se tiče nekovid pacijenata. Primamo urgentna stanja, ali i one pacijente koji imaju hronična oboljenja, ali zbog zapadanja u stanja gde se više ne mogu odlagati nego moraju biti primljeni na lečenje, tako da u UC svakog dana pregledamo oko 500 pacijenata i pružimo oko 700 usluga, a primimio između 50 i 70 pacijenata”, rekao je Ašanin.

“Poliklinika KCS nastavlja nesmetano da radi, dodao je, i rekao da se sasvim normalno obavljaju pregledi u IZIS ambulantama.

Dr Nebojša Lađević anesteziolog i direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije rekao je:

“Bez obzira na pad broja pacijenata i dalje se zadržava veliki broj pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja. Nama predstoji još jedna duga borba za njihovo izlečenje”.

On je dodao da su preventiva i nošenje maski najvažnije.

“Ova vrsta infekcije je opasnija od ostalih. Nije običan grip. Komplikuje kliničku sliku, lečenje je komplikovanije, dugotrajnije”, dodao je.

“Sa epidemiološkog aspekta ja bih istakla da je SZO apelovala na sve zemlje sveta da se može očekivati povećan broj zaraženih u narednom periodu”, rekla je dr Verica Jovanović v. d. direktora Institta “Batut”.

Ona je istakla da je zato važno držati distancu, upotrebljavati zaštitna sredstva i redovno dezinfikovati ruke.

“Kada se broj zaraženih povećava, treba pojačati i restriktivne mere. Bez obzira na starost i uzrast, smanjenje okupljanja u velikim grupama treba smanjiti”, dodala je dr Jovanović.

dr Jovanović je rekla da se posebno prati situacija u domovina za stare kako bi se ta polulacija zaštitila.

Krizni štab će razgovarati o uvođenju obaveznog karantina za one koji dođu u Srbiju, rekla je na konferenciji za medije dr Jovanović.

Kako je istakla to je jedna od tema na Kriznom štabu.

“Imamo priliku da vidimo kakvo je ponašanje u drugim zemljama, najčešće su uslovi PCR testovi, zemlje su postavile takva pravila koja se poštuju. Postoji pravilo SZO koje kaže da svaka zemlja može da odredi pravila za svoju državu”, rekla je ona.

Dr Jovanović je dodala da Srbija u ovom trenutku nema takve uslove.

“Ukoliko neko ima simptome a dođe u našu zemlju, naš zdravstveni sistem je tu”, dodala je ona.