Dr Lađević o stvarnim šansama za preživljavanje pacijenata na respiratorima: “To im je poslednja šansa…”

0
Foto: Profimedia

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije doktor Nebojša Lađević u intervjuu za Blic.rs govorio je o brojnim temama, od kliničke slike pacijenata u bolnici u Batajnici, do toga kolike su realne šanse za preživljavanje onih pacijenata koji završe na respiratoru.

To je jedno od važnijih pitanja od trenutka kada se koronavirus uselio u naše živote, s ozbirom na to da su članovi Kriznog štaba i Izvršne vlasti od početka bili veoma senzitivni kada dođe i do blagog skoka broja pacijenata na respiratoru.

“Neko ko dospe na respirator znači da je pre toga bio već u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je poslednja šansa da preživi primena mehaničke ventilacije. Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto”, rekao je doktor Lađević.

Koliko je ovaj “treći talas” zapravo opasniji od prethodna dva?

“Moja uloga je velika u pravilnom angažovanju i raspoređivanju anesteziologa koji su ključni za rad u jedinicama intenzivnog lečenja sa najtežim bolesnicima. Pravilno korišćenje ljudskih resursa je jako bitno. Treći talas je najteži jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, već smo i umorni jer sve ovo dugo traje, a sada imamo i najveći broj zaraženih i hospitalizovanih. Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i koji i dalje idu u svoju smenu u pola dana i pola noći. Hvala svim onima koji rade u zdravstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do intenzivne nege”, objasnio je on.