Dr Kuljić: “Čini se da na polju pronalaska vakcine traje boj ko će brže, a ne ko će bolje da je proizvede”

0
Foto: Profimedia

Čini se da na polju vakcine protiv novog koronavirusa traje boj ko će brže, a ne ko će bolje, izjavila je za N1 profesorka dr Nada Kuljić Kapulica, koja je istraživala viruse korona još osamdesetih godina. Podsetila je da vakcina mora ispuniti dva kriterijuma da bi bila primenjena na stanovništvu – da bude efikasna i da bude bezbedna – a za šta je, kako je rekla, potrebno vreme da bi se utvrdilo.

Čovek će pobediti i ovaj virus, kao što je pobedio sve viruse, bolesti i epidemije pre ovoga, poručila je dr Kuljić Kapulica u Novom danu TV N1. Eliminacija virusa, kako je objasnila, porazumeva ili upotrebu vakcine ili antivirusnih lekova.

Sagovornica N1 istakla je da su vakcine napravile revoluciju i istoriji medicine i iskorenile mnoge bolesti. Prva vakcina protiv koronavirusa registrovana je već u Rusiji, ali je dr Kuljić Kapulica podsetila da jedna vakcina mora biti i uspešna i bezbedna da bi bila primenjana na stanovništvu, a potrebno je vreme da bi se to utvrdilo.

“Postoje neželjeni efekti koji se javljaju. Tehnologija pravljenja vakcine za novi koronavirus je apsolutno nova, neki primenjuju i starije, ali mi ne znamo šta će se sve dešavati kao neželjeni efekat, i te reakcije morajud da se dobiju u dužem periodu, a ne samo u fazi 3 (kliničkog istraživanja) koju treba odraditi, registrovati vakcinu i prodati je. Čini se da na polju vakcine traje boj ko će brže, a ne ko će bolje”, upozorila je sagovornica N1.

Podsetila je da su u veterini razvijene veoma uspešne vakcine protiv koronavirusa koji izazivaju teška oboljenja kod životinja, ali da se dešavalo i da se doboje čudan obrnuti efekat imunog sistema, kao kod mačijeg peritonitisa.

“Vakcina može da bude okidač za mnoge bolesti u kasnijem periodu. Treba da se bude siguran da štiti od bolesti, ali mora da bude bezbedna. Ispitivanja treba jako dobro da se provere, i uverena sam da sve zemlje to odlično znaju, i rade to apsolutno”, kazala je Kuljić Kapulica.

Kada je reč o antivirusnim lekovima, rekla je da su oni i dalje retki i da je potreban jako duig vremenski period da bi se oni napravili.

“Radiće se puno na tim lekovima (…) Antivirusni lekovi se rade tako što slede replikaciju virusa, i na taj način remete razmnožavanje virusa, tako je rađeno za sidu”, podsetila je.

Kada se dobije efikasna i bezbedna vakcina, sigurno će je i naša zemlja nabaviti da ona bude “barijera od ove nemani koja jednostanvo ide po celom svetu i ima napredvidiv tok”, dodala je Kuljić Kapulica.

Podsetila je i da postoje dve grupe koronavirusa – četiri koja izazivaju blage sezonske prehlade, i koje je i ona sama istraživlaa 80-ih godina, i tri smrtonsona: SARS, MERS i novi SARS-CoV-2.

“Mehanizam infekcije se razlikuje u odnosu na druge, svaki virus ima svoj određeni deo koji se vezuje za određenu ćeliju kod životinje ili kod čoveka. Prvi koji su davali prehlade imali su receptore odmah na početku respiratornog trakta, a ovi novi, njihovi receptori se nalaze u dubini pluća. Pošto se virus tu vezuje, onda tu dolazi do bolesti i onda se upetljava i imuni sistem sa svojim različitim nivoima odgovora i to stvara infekciju”, objasnila je.

Rekla je da je u početku pandemija mislila da će virus brzo nestati, čak pre kraja leta, ali je on ipak nastavio svoju aktivnost.

“Po mom mišljenju sada, mada ne može niko da vam odgovor da, mislim da će na neki način preći u sezonski, da će povremeno izazivati bolesti koje mogu da budu učestalije ili ređe, i da će se javljati u sezoni, po mojoj pretpostavci u sezoni kao ostali. Ali pošto ima neke druge osobine, onda se može desiti i da se njegova češća javljana javljaju i u drugom vremenskom periodu”, ocenila je ona.

Dodala je i da ne misli da će se “nešto spektakularno dogoditi” sa pojavom gripa, jer se grip i ranije javljao paralelno sa drugim zarazama.