Dr Kon: Sve je dobro pripremljeno za početak škole. Zasad nije određeno s kolikim brojem zaražene dece se ona zatvara…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je povodom početka nove školske godine da je sistem razrađen i da je sve dobro pripremljeno.

Kon je kazao da ukoliko neko dete dobije simptome COVID-19 u razredu obaveze nastavnika, odnosno škole su da ga izdvoji, pozove njegove roditelje i obavesti o tome Gradski zavod za javno zdravlje. Nakon toga će uslediti epidemiološko ispitivanje.

„Svaki epidemiolog će dobiti određeno zaduženje. Kada dobije takvu prijavu on će izvršiti ispitivanje da li se to poštovalo, gde je bio ko, kako se dešavalo, gde se ko nalazio…“, objasnio je Kon.

Ukoliko su se te mere poštovale, takvo dete će se potom staviti pod epidemiološki nadzor, a ostala deca će nastaviti da idu u školu s tim što se situacija prati dve nedelje.

Ukoliko bi se desilo da se više dece zarazi onda bi to značilo da nešto nije u redu sa sprovođenjem mera, naveo je Kon tokom gostovanja na RTS.

On je rekao i da zasada nije određeno s kolikim brojem zaražene dece se škola zatvara, uobičajeno je u slučaju epidemija gripa da se škola zatvara kada je 30 procenata dece zaraženo, ali u ovom slučaju ih može biti znantno manje što zavisi od situacije u školi, ali i od epidemiološke situacije uopšte u tom trenutku.

Prema njegovim rečima, preporuka je da se jedna maska u školi nosi dva do tri sata, ali ukoliko je odlažu tokom nastave mogu je nositi i četiri ili pet sati. Preporuka epidemiologa je da se maske stalno nose.

(Beta)