Dr Kon: Šteta koju poznate ličnosti prave kritikujući mere na društvenim mrežama je ogromna…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Na redovnoj konferenciji za štampu medijima i javnosti obratio se epidemiolog doktor Predrag Kon koji je izneo najnovije statističke podatke o stanju koronavirusa u Srbiji, a govorio je i o detaljima testiranja koja se u Srbiji vrše.

Istakao je da je sada jako važno, u petoj nedelji, da se pozabavimo ključnim stvarima, a to je socijalna distanca i pridržavanje onih mera koje su donete.

“Uvođenje 24-časovne zabrane kretanja je vrlo oštra mera, oko koje mora da se složi čitav krizni štab. To je veoma delikatna stvar, do duše, ne bi trajala predugo. Ali vidim da je na društvenim mrežama recimo takva ideja kritikovana. Poznate ličnosti koje neselektivno kritikuju mere je ogromna…”, dodao je Kon.

Na pitanje zbog čega do sada nije bilo masovnog testiranja, doktor Kon je rekao da je to pitanje na koje će se odgovoriti kada sve prođe.

“Tek kada sve prođe videćemo zašto smo biti trapavi pa nismo ranije krenuli da sprovodimo masovno testiranje, ali ako sada sa tim krenemo, nismo ništa izgubili”, rekao je Kon.

Objasnio je i da će nakon završetka epidemije biti urađeno testiranje ko sve ima antitela i ko je stekao imunitet na virus.

“Postoje jasno definisani kriterijumi u testiranju pacijenata i prioriteti. Prvi prioritet su zdravstveni radnici, pa oni sa temperaturom iznad 38 stepeni, pa oni koji su kontaktirali sa zaraženim, sve je jasno definisano. Posebno su osetljivi oni sa komorbilitetima…”, rekao je Kon.

“Primarna zdravstvena zaštita preuzma težište ove borbe, jer će većina onih koji imaju laku infekciju da se testiraju u COVID ambulantama. Tako ćemo otkrivati lakše obolele koji su prenosioci. To je glavni zadatak u narednom periodu, uz ono osnovno – da ostajemo kod kuće”, rekao je Predrag Kon.

Dodao je da u Narodnom frontu nema promena i da se mali problem stvorio u KBC Bežanijska kosa, ali je od šest testiranih, potvrđen jedan slučaj.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus