Dr Kon: Petog i šestog dana bolesti dolazi do pogoršanja stanja, testiranje je važno, ali je važnije da nema dalje kontakata

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da su naredne dve nedelje ključne za borbu protiv koronavirusa u Srbiji i da je potrebna maksimalna disciplina

Kon je za televiziju Prva rekao da je u narednim sedmicama zato važno da bude što manje pozitivnih kontakata koji će širiti zarazu.

“Po prirodnom toku, četvrta i peta nedelja su period kada se dolazi do maksimuma, eventualno šesta. U našem slučaju to će najverovatnije biti šesta nedelja”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, počinje porast teških slučajeva u Srbiji gde petog i šestog dana bolesti dolazi do pogoršanja stanja.

“Mi već imamo nove kandidate za respiratore”, pojasnio je on i dodao da su svi koji su na respiratorima životno ugroženi.

Govoreći o starosnoj dobi zaraženih u Srbiji, Kon je kazao da je kod onih koji su stariji od 80 godina rizik od smrti 15 odsto.

“Važno je da li su oni pravovremeno stavljeni na respiratore, koje su životne dobi i da li boluju od hroničnih bolesti”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, ako se uporede Italija i Srbija, naša zemlja uspela je da merama “uštedi 7 dana” u borbi protiv virusa.

“Uštedeli smo punih 7 dana, mi smo na 10 puta nižoj aktvnosti virusa nego što je Italija bila u 21. danu”, kazao je on.

Kon je dodao i da od ukupnog broja zaraženihu Srbiji, čak 219 je u Beogradu i kada bismo se uporedili sa situacijom u kojoj je Italija, taj broj bi trebalo da bude čak 2.190.

“Mi očekujemo maksimum kad dođemo u petu i šestu nedelju i da posle toga očekujemo još najmanje četiri nedelje da se to spušta. Kada prestanemo da otkrivamo nove slučajeve potrebno je da prođe još 28 dana”, kazao je Kon.

On je ocenio da preduzete mere daju rezultate i da ima veru da će disciplina biti zaista maksimalna.

“Testiranje je važno, ali je važnije da nema dalje kontakata, jer testiranje pokazuje ono što se već desilo”, zaključio je Kon.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?