Dr Kon: “Ovo prvi put kažem, u uzrastu od 15 do 19 godina se najčešče oboleva. Upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju…”

7
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Trenutno se epidemiološka situacija stabilizovala na nekom niskom nivou i to načelno nije loše. Međutim, epdemiolog dr Predrag Kon upozorava da se u Beogradu u poslednja dva dana jasno uočava ponovo povećanje onih koji se javljaju u kovid ambulante.

Dodaje da je srećna okolnost, da se ipak ne nalazi kovid, ali da to ukazuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorne infekcije i da ćemo toga sasvim sigurno imati u narednom periodu.

To će, kaže, otežati rad zdravstvene službe uopšte jer će ta diferencijacija biti teža.

“Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo, da se ne pogorša”, naglašava Kon.

Objašnjava da u ovom trenutku ne bi smeli skok da povezujemo sa početkom škole jer je učinjeno bukvalno sve da tu ne dođe do transmisije, do prenosa.

“Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja zato što ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva”, rekao je epidemiolog za RTS.

Dodaje da je s druge strane tu i činjenica da ima najmanje teških slučajeva, pa je to onda privid da je to neko lako oboljenje.

“Veliki privid i velika zabluda. Pored toga upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju na druge. I zbog toga je poseban osvrt na taj rizik koji nosi taj uzrast školski”, upozorava Kon.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn, ali i ti učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa.

Kon je rekao i da ne bi trebalo škole da se uopšte zatvaraju osim u slučaju da ne dođe do masovnog oboljevanja izvan njih, kada je praktično nemoguće kontrolisati, i to je naglašava jedina situacija kada bi škole morale da pređu na onlajn.

To znači da je svaka grupa jedna jedinica u kojoj će se pratiti situacija. Kada se pojavi jedan oboleli ništa se posebno ne dešava osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor koji podrazumeva svakodnevno praćenje u trajanju od dve nedelje.

“A ako se pojave dva povezana slučaja odmah čitava grupa ide u na onlajn nastavu pa je u samoizolaciji dve nedelje. To je ono što nazivamo elastičnim sistemom”, objasnio je epidemiolog.

7 KOMENTARA

  1. Neverovatni su neki komentari, naravno da je dr Kon ovde savrseno u pravu, to svako sa trocifrenim IQ moze da zakljuci i bez njega… mada izgleda je bas to i problem.

  2. Bili penzioneri, pa srednjih godina, sad deca, ovaj odlepio… Da je normalno hrabrili bi ljude, druzite se slobodno, glavu gore, bice sve ok, ovo te juri da ti kaze da ima virus, ej, u pon zaseda stab, za vikend pauza, hahahahahaha, pandemija sa radnim vremenom, evo polako blizi joj se godisnji odmor

  3. Док сам читао ову изјаву, паде ми на ум једна изрека, бар код нас на југу:,,Лупа ко отворен пенџер на промају”. А не знам зашто.

  4. Хоће ли ико зауставити овог човека!!?? Шта је следеће? Храна и вода изазивају ковид. Људи….ми смо будале. Свако ко поверује оваквима.

  5. Stvarno, zašto je to krio dosad, pa to mora da je krucijalno i drastično menja stvari, naravno na gore, jer “što gore – to bolje”, zar ne?
    Šta reće nego Covidi – vidi; ko ne vidi – neka bolje otvori oči i uključi mozak, nije glava samo za šišanje.

  6. Prvo su obolevali stariji preko 60 g onda je virus prešao na populaciju srednjih godina, posle toga je napadao decu i to naročito malu a sada se setio da postoje i tinejdžeri od 15 do 19 godina i taj virus zna koliko ko ima godina i baš te će da napada.

Comments are closed.