Dr Kon: Od ponedeljka dozvoljeni koncerti u ustanovama kulture, posete gerontološkim centrima, u bioskopima do 500 ljudi, razmak 1,5 metar…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 dr Predrag Kon rekao je danas na konferenciji za štampu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji da je Institut za javno zdravlje Srbije formirao poseban tim za praćenje epidemiološke situacije u školama i najavio ponovno otvaranje bioskopa i pozorišta uz pridržavanja svih mera predostrožnosti i uz maksimaln broj posetilaca do 500 osoba, uz 1,5 metar razmaka.

“Ta disciplina nam je neophodna da bismo mirno ušli u period kada škole počnu da rade i da održavamo epidemiološku situaciju pod kontrolom. Situacija i dalje nije u potpunosti stabilna, povećava se broj kovid pregleda… Doduše, smanjuje se broj onih koji se testiraju zbogu sumnje na kovid, povećava se broj onih koji se testiraju zbog putovanja. Sve to daje podatke o procentima pozitivnosti koji nisu potpuno adekvatni, ali jasno se vidi da je smirivanje u toku””, rekao je dr Kon.

Kao je rekao, u publici ne sme da bude više od 500 osoba, nebitno o kojoj kulturnoj ustanovi je reč i događaju.

“Sami organizartori treba da se pridržavaju preventivih mera, a kulturni događaji treba da budu organizovani onako kako je sve detaljno dogovorno na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika kulturnih ustanova” rekao je dr Kon.

Maske će, kaže, biti obavezne, kao i fizička distanca od 1,5 metra.

“Ako obezbedite razmak i obavezno nošenje maski, neće biti problema”, rekao je dr Kon.

“Mi ne možemo kažnjavati pojedinačno svakog ko ne nosi masku, ali ako vlasnik bioskopa dopusti da mu posetioci ne nose masku, neće mu raditi bioskop”, rekao je dr Kon.

Takođe, on je naglasio da su dozvoljene posete ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare, uz poštovanje svih epidemioloških mera, a pre svega se misli na nošenje maski.

On je rekao da su posete gerontološkim centrima skraćene, da će trajati 15 minuta i da su dozvoljene po lepom vremenu, budući da će se uglavnom obavljati napolju.

“Noćni klubovi i dalje neće moći da rade, s obzirom na to da je i dalje na snazi mera o zabrani javnih okupljanja posle 22.00”, rekao je dr Kon.

“Ove nove mere se odnose samo na kulturne događaje, eventualno na koncerte u ustanovama kulture”, izjavio je dr Kon.

Dr Kon je naglasio i da je sektor kulture bio prioritet zbog najviše molbi, upita i pritisaka iz te oblasti.

“Virus neće proći. I ne možemo se potpuno zatvoriti i čekati da ovo prođe”, rekao je dr Kon.

On je ponovo napomenuo da će sve maske za lice biti dozvoljene u školama.

“Da li je dvoslojna maska ili ne, nije najbitnije. Ona svakako bolje štiti, ali nije neophodna, osim u medicinskim ustanovima gde su potrbene standardizovane maske”, rekao je dr Kon.