Dr Kon objasnio koliko ljudi u Srbiji treba da primi vakcinu protiv korone: “Potrebna nam je masovna imunizacija, kolektivni imunitet preko 80 odsto…”

0
(BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU)

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da će Srbija obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju, ali da će njen rezultat zavisiti od odziva stanovništva.

“Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti.
Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60 odsto, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali”, napisao je Kon, otkrivajući šta je potrebno za potpuno suzbijanje virusa.

“Potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80 procenata. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele – do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40 odsto) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju. Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas”, napisao je on.

Podsetimo, 24. decembra je započeta vakcinacija u Srbiji, a prve vakcine protiv koronavirusa su primili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!