Dr Kon objasnio kako je došlo do zabune u vezi sa maskama: “Moglo je da se izvuče iz konteksta. Najbolje su troslojne, ali i jednoslojne štite…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon danas je rekao da je loše protumačena njegova izjava o tome da bi đaci u školama trebalo isključivo da nose troslojne maske, a ne jednoslojne, pamučne, te da mogu nositi bilo koju masku, uključujući i platnene.

U izjavi za Blic, Kon je rekao da je video da su reakcije bile burne i, kako mu se čini, orkestrirane.

“I ja sam posle pogledao i ono što sam rekao moglo je biti izvučeno iz konteksta. Troslojne maske pomenuo sam zato što me je direktorka Republičke zdravstvene inspekcije zamolila da skrenemo pažnju građanima da su ove maske najefikasnije”, rekao je Kon.

Kon je objasnio da su troslojne maske najefikasnije kada je u pitanju nivo zaštite, ali da se ona može postići i korišćenjem ostalih vrsta maski.

“Najbolje su troslojne maske, one imaju dva platnena sloja i međusloj – šifon. Ali jednoslojne maske takođe štite decu i sa njima se postiže željeni efekat. Učenici dolaze u školu ni ne znajući da su zaraženi, a mogu da zaraze i druge. Zato moraju da nose maske”, rekao je Predrag Kon.