Dr Kon o vraćanju mera: “Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se reši ali to nije moguće…”

6
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Komentarišući današnje podatke, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da nema dileme da se koronavirus vraća.

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica virusa je jedna osoba preminula.

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je dr Predrag Kon.

Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

“Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

Dr Kon je podsetio da u izolaciju idu oni koji su bolesni, dok u samoizolaciju idu oni koji su bili u kontaktu sa obolelima i da će komunalna milicija proveravati da li se izolacija sprovodi i dodao da je jasno da dolazi do porasta, ne samo kod nas, nego u čitavoj Evropi gde je došlo do popuštanja.

“Mi moramo da računamo na to da je to borba na dug tok i da počnemo da razmišljamo da nema ni govora o tome da će nas virus napustiti”, istakao je Kon i dodao da će sve ove aktivnosti sprovoditi do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta.

Kon je naveo da je bilo je očekivano da će zaražavanje tokom leta biti manje i da neće dovesti do teških slučajeva.

“Mi jesmo slušali o tome da se virus širi i na visokim temperaturama. Međutim, činjenica je da smo mi bili pred samo gašenje epidemije i došli do 18 u jednom danu”, rekao je Kon.

Dodao je da je epidemija koja je proglašena sama po sebi vanredna situacija. 

“Proglašenje na nivou države, to znači da svako na svom području može u okviru svog kriznog štaba da proglasi vanrednu situaciju”, istakao je Kon.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Kon je rekao da je u svim zemljama Evrope u kojima je došlo do popuštanja mera, povećan broj novoobolelih.

“Mi smo bili pred gašenjem epidemije, došli smo do 18 novoobolelih u jednom danu ali ekonomija daje svoj input. Vraćanje u život bilo je ekonomski neophodno”, kazao je Kon.

Ocenio je da se “grdno vara” onaj ko misli da je Krizni štab samo medicinski.

“Ovo je državni Krizni štab, što znači da je ekonomija i te kako važna”, naveo je Kon, prenosi agencija Beta.

Kazao je da je od 11. maja bilo upozorenja za studentske domove, utakmice, izborne dogadjaje.

“Sve je to bilo vrlo loše po epidemiološku situaciju”, kazao je epidemiolog. 

Govoreći o eventualnom vraćanju nekih mera s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji prethodnih dana, Kon je rekao da je opšta procena da nema mera zatvaranja ali i apelovao na gradjane da shvate da svako javno okupljanje, posebno u zatvorenom prostoru, predstavlja povećan rizik. 

“Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se reši ali to nije moguće. Mi smo u proglašenoj epidemiji koja je sama po sebi vanredna situacija. Ne možemo pustiti da se virus prenosi bez ikakve kontrole”, rekao je Kon.

6 KOMENTARA

  1. Ma koja korone,lazu za medalju.Pusti ti nas da se zarazimo,pa ako umremo,umrli smo,nisi ti Bog da nam sudis.Ti si bio na odmor i boli te.uvo,sad mozes i u podrum da nas zatvoris.Vucic seta po evropi zajedno sa svojim pajtasima i ko zna sta nam sve dovlace u Srbiju,a ti krivis narod.Zatvori se bre u bure ako hoces,a narod ostavite vise na miru da zivi.

  2. Још делотворније би било да забраниш свима да дишу.

  3. Svi bi zeleli sad da mogu da okrive drzavu…dragi moj sad ste sami odgovorni,lepo vam se objasnilo sta treba da radite da se ne bi zarazili. Tako , na vama je da odlucite da li biste da zivite ili ne. Srecno

Comments are closed.