Dr Kon o školama: „Sasvim je verovatno da će doći do povećanja aktivnosti virusa…“

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su ustanove kulture pred početak rada nakon zatvaranja zbog epidemije u martu, pripremile detaljno uputstvo koje uključuje provetravanje sala sa posebnim sistemom ventilacije, temeljnu dezinfekciju makar jednom dnevno, kao i distancu od 1,5 metara među gledaocima.

Kon je za RTS izjavio da mora „da bude jasno obeleženo gde može da se sedi a gde ne“, odnosno da će biti potrebno da najmanje po jedno sedište između gledalaca u pozorišnoj ili bioskopskoj sali bude prazno, kao i da glumci nastupaju zdravi, a da predstave budu sa što manje učesnika.

On je rekao da su pozorišta predlagala da mere svakom posetiocu temperaturu, ali da je Krizni štab rekao da to nije potrebno jer bi napravilo zagušenja na ulasku, i da će pozorišta biti zatvorena ako među publikom bude onih koji ne nose zaštitne maske.

„Ne očekujemo da će doći do ozbiljnih problema“, rekao je Kon povodom početka rada pozorišta i bioskopa.

On je ocenio da se, sa druge strane, povodom početka školske godine u školskim klupama „podrazumeva povećanje rizika“.

„Bez obzira na sve mere koje preduzimamo sasvim verovatno da će doći do povećanja aktivnosti (koronavirusa)“, rekao je Kon.

Dodao je da nošenje maski, koje će biti obavezno za školsku decu, nije predviđeno i za predškolski uzrast.

„Nije moguće obezbediti da nose maske sve vreme“, kazao je Kon i dodao da se u vrtićima i predškolskim ustanovama „smanjuje gustina jer su sami roditelji prestali da dovode decu u tom broju“, kakav je bio ranije.

On je rekao i da je do sada bilo „ekstremno retko“ oboljevanje dece od kovida 19, a da se beleži oboljevanje zaposlenih.

Kon je rekao da ne stoje kritike da je trebalo zbog epidemiološke situacije odložiti početak školske godine za dve nedelje, jer se „tako može odlagati neprekidno“, dodajući da svaka situacija sa polaskom u školu nosi rizik povećanja aktivnosti virusa.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.