Dr Kon o prevozu: “Onaj ko ne koristi masku, a svi ostali koriste, on je zaštićen. Kada većina ne nosi maske, zaštićeni su oni koji ih nose…”

1
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da smanjio procenat otkrivenih slučajeva, pa je virus još manje u cirkulaciji. Navodi da bi stariji od 65 godina i hronični bolesnici trebalo da i dalje izbegavaju javni prevoz.

Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da je preporuka o merama u javnom prevozu značajna i za one koji su najosetljiviji, stariji od 65 i hronični bolesnici. 

“Oni bi trebalo da izbegavaju prevoz osim ako im je neophodan, a kada je neophodno onda da koriste maske i eventualno rukavice. Bez obzira što je preporuka, jeste to obavezujuće u ovom trenutku. Još je bolje da ga ne koriste dok procenat bude stabilno ispod jedan odsto”, rekao je Kon.

Na pitanje da li bi ušao u autobus i ako neko nema masku, navodi da bi on imao masku, pa bi tako anulirao neku nespremnost toga da poštuje mere.

“Onaj ko ne koristi masku, a svi ostali koriste on je zaštićen. To je slično kao i kod vakcinacije. Dok taj broj bude sasvim mali, to nije problem, kad je veći onda budu zaštićeni oni koji nose maske što je najvažnije”, naveo je Kon.

Prema njegovim rečima, logično je da ljudi malo žele da se oslobode.

“Što se tiče prevoza izuzetno sam zadovoljan, nema preteranih gužvi. Ne mislim da će ih biti još neko vreme. Što se kafića tiče, nije jednako ponašanje u centru grada i na periferiji. Uglavnom se poštuju mere, sem neka društva”, kazao je Kon

Ističe da je 95 zaraženih osoba značajan broj koji ukazuje na to da je virus prisutan.

“Tek kad bude 28 dana nula, onda možemo da kažemo da epidemije više nema, dotle je virus prisutan. Kad bude redovno ispod 20 zaraženih, to je već negde 0,4 – 0,5 odsto, tada je samo sporadično prisutan i taj period ćemo imati. Imaćemo nulu neki dan, pa će se ponovo pojavljivati”, zaključio je Kon, dodajući da kad 28 dana bude nula tada sa sigurnošću možemo da kažemo da smo izašli iz epidemije.

1 KOMENTAR

  1. “Onaj ko ne koristi masku, a svi ostali koriste on je zaštićen. To je slično kao i kod vakcinacije. Dok taj broj bude sasvim mali, to nije problem, kad je veći onda budu zaštićeni oni koji nose maske što je najvažnije”, naveo je Kon. Маска, или само маска, не може никога заштити од трансмисије вируса ! Када би то било тако, никада не би 15% свог лекарског особља које је дошло у контакт са зараженима било позитивно на вирус. Може делимично да заштити од преноса капљичних инфекција, али од вируса, који се преноси атмосферски, а што је у случају COVID-19 очигледно, има само маркетиншки значај. Овакве информације могу да буду и врло опасне, поготово по оне који би заиста помислили да су заштићени и долазили у контакт са зараженима, само са маском.

Comments are closed.