Dr Kon o padu broja novozaraženih: „Još je rano za opuštanje, ali vidim da se već priča o popuštanju mera…“

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je još uvek rano za opuštanje, iako je danas zabeležen drastičniji pad novozaraženih koronavirusom nego prethodnih dana.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja od danas u 15 časova, broj novozaraženih je 163, što je najmanje još od 25. juna.

Kon je, govoreći o epidemiološkoj situaciji, rekao da je broj prvih pregleda u Beogradu smanjen i da iznosi trećinu u odnosu na prethodni period.

„Smanjene ide postupno, situacija je i dalje nesigurna, što znači da za čas može da se promeni, ako se desi neki incident koji bi omogućio masovno zaražavanje“, rekao je Kon za TV Pink.

 Na pitanje da li je vreme za popuštanje nekih mera, Kon je rekao da lično misli da je za tako nešto rano.

„Ali vidim da se o tome priča. Nije da neće biti razgovora i o tome, ali mi i dalje imamo visoke brojeve“, rekao je Kon navodeći da se o tome može razgovarati kada broj novozaraženih bude dvocifren ili čak jednocifren.

Sutra će biti doneta i odluka o tome kako će izgledati početak školske godine, odnosno po kojim modelima će đaci od 1. septembra pohađati nastavu.

Kon je rekao da će biti doneto najprihvatljivije rešenje, kao i da polazak u školu predstavlja dodatni rizik koji se, kako kaže, može svesti na minimum uz poštovanje mera koje će biti propisane.