Dr Kon o novim rizicima: “Studenti su se prethodni put zaražavali na proslavama, sada se vraćaju u domove, biće ispita…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa dr Predrag Kon je rekao da postoje novi potencijalni rizici širenja epidemije u Beogradu i drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, napominjući da glavni grad trenutno nije žarište, ali da se to vrlo brzo može promeniti, prenosi Blic.

“Uz ove rizike koji nas očekuju i koje moramo da prihvatimo teško je verovati da se ova epidemija može ugasiti tako brzo. Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, isptini rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik”, rekao je dr Kon.

“Priprema se situacija, tako da ima eventulno gde da se izoluju pozitivni, gde će čekati rezultate, spremaju se i posebna mesta gde će biti lečeni lakši slučajevi”

Podsetio je i da je prethodni porast broja novozaražnih počeo upravo od studenata.

“Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio obolenje je davao izjavu o nekom masovnijem druženju i nije odmah reagovano tako da se to proširilo”, upozorio je dr Kon.

“Moramo da se spustimo na dvocifren čak i na jednocifreni broj zaraženih. Dok je virus u cirkulaciji nesigurna je epidemiološka situacija. Dovoljno jednom da kažete da je nešto bolje i povoljnije odmah se vidi opuštanje. Dešavaju se stvari koje ne bi trebalo, imate okupljanja po splavovima. Okupljanja su i na Kalemegdanu, završi se sve u 23 sata i onda ta neka grupa ide dalje da nađe način kako da se druži. Kontrola nam je neophodna, jedna noga celokupnog oslonca je sa jedne strane izolacija, lečenje, samoizolacija. Treći stub je kontrola svega toga”, zaključio je dr Kon.