Dr Kon o izjavi Novaka Đokovića: Pokušaj da izbegavaš direktne odgovore u vezi vakcinacije jer imaš ogroman uticaj…

3
Nedeljnik/Beta - AP Photo/Dita Alangkara

Mnogo se govori o stavu Novaka Đokovića o obaveznoj vakcinaciji na koronavirus koji je izneo u “lajv” ćaskanju sa kolegama sportistima. Đoković je, pričajući u kontekstu nastavka teniske sezone i ograničenja koja mogu da postoje u putovanjima, rekao da je u ovom trenutku protiv obavezne vakcinacije na koronavirus i postavio pitanje koja bi to vakcina bila kada je još nema.

Epidemiolog dr Predrag Kon reagovao je povodom tog komentara tenisera Novaka Đokovića koji je izazvao veliku pažnju.

“Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača voleo bi da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdravlje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj”, napisao je Kon na Fejsbuku.

Đoković je govorio u lajvu sa još osam srpskih sportista o tome kako ima utisak da nema dovoljno debata o ovim temama i da se ne čuje glas baš svih.

“Postoji određena cenzura medicinskih stručnjaka koji govore o rešenjima koje se ne uklapaju sa rešenjima koja se uklapaju sa zvaničnom medicinom. Voleo bih da postoji više debata, razlika u mišljenju. Mi nismo iz te struke, pa ne možemo o tome da pričamo. Ja bih voleo da se više priča o imunitetu”, rekao je Đoković.

Najveću pažnju je izazvao je deo u kom je govorio o obaveznoj vakcinaciji.

“Smatram da će ovo i te kako uticati na neku tranformaciju, na promene u tenisu, ali i u drugim sportovima. U jednom trenutku ljudi će se na turu potruditi da vrate stvari u normalnu kako je i do sada bilo. Međutim, pogotovo u tom prvom periodu nakon ukidanja karantina biće mnogo neizvesnosti. Ja sam prvi u nezvesnosti sa tim putovanjem. Lično nisam za vakcinaciju i ne bih voleo da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem. Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam, ali direktno utiče na moj posao. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, avgustu ili septembru, mada nisu velike španse, koliko sam razumeo odmah nakon ukidanja strogog karantina će postojati zahtev za obaveznu vakcinu, koje još nema”, rekao je Đoković.

.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Па ви се шприцајте што рече ова особа а тиме сте заштићени и не морате се плашити од нас .
    За нас се не брините и пустите нас да сами одлучујемо о свом животу .
    Браво за Ђоковића и хвала му .

  2. Dr. Kon, pokušajte vi da poštujete odluku svakoga od nas koji ne pristaju da prime vakcinu. Svako je vlasnik svoga tela i duše!

  3. Nije on ni političar ni ljiga kao vi.. on je čovek kao i mi i ima pravo da neće.. špricajte se medjusobno a nas pustite da vladamo svojim životima…Ne diraj te nam Djokovića..

Comments are closed.